Logga in

IMD minskade hyresgästernas varmvattenförbrukning med en fjärdedel

Publicerad
9 sep 2021, 06:00
| Uppdaterad
8 sep 2021

Vattenanvändningen i flerbostadshus minskar med 26 procent när IMD (individuell mätning och debitering) av varmvatten införs. Det slår en ny forskningsrapport fast.

Forskare vid Uppsala universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet och Institutet för Näringslivsforskning har studerat varmvattenanvändningen i 600 lägenheter i Kumlabostäder.

KTH-studenter utvecklade smart lösning
Ny IMD-teknik gör det lönsamt att spara vatten

Mycket kritik mot nya IMD-kraven – men det finns också förespråkare
Förespråkare för IMD: Värmemätning är bra för klimatet

Mätningen pågick under två år då hyresgästerna fick betala för sin faktiska användning av varmvatten. Tidigare var varmvattenanvändningen inkluderad i hyran, som brukligt i hyresrätter.

Forskare granskade förbrukningen både före och efter att IMD infördes och deras slutsatser är tydliga. Så här skriver de:

”Vi finner att IMD leder till en minskning av vattenanvändningen med 26 procent och att huvuddelen (72 procent) av minskningen kommer från storförbrukare.”

Att införa IMD är alltså ett kostnadseffektivt instrument för att reducera förbrukningen av vatten och energi, konstaterar forskarna som kom fram till att varje krona som investeras i IMD resulterar i besparing på 100 liter vatten varje år.

Dessutom minskade koldioxidutsläppen tack vare minskad energiåtgång för uppvärmning av vattnet.

Det går att undvika det nya IMD-kravet
Nu kommer alternativen till IMD

– Forskarrapporten stämmer väl överens med vår erfarenhet av IMD. Vi har mätt energiförbrukning sedan 1995 och konstaterar att IMD överlag minskar användningen med omkring 30 procent, säger Olle Tjälldin, vd för Infometric, som installerade IMD-systemet i Kumla.

Läs hela rapporten här.