”Backventiler blir framtidens krav”
Efter sommarens extrema skyfall installerar VVS-montören Roger Harju backventiler för fullt i villor i Enskede i Stockholm.
I sommar har det slagits nya regnrekord i Sverige. Exempel på hårt drabbade områden är Bohuslän, Småland, Gävle och Värmland.
Roger Harju driver företaget Rörtec Sweden och har fått orderboken fulltecknad efter sommarens rekordregnande.
Hur mycket mer jobb innebär skyfallen?
– Mycket mer! Jag hade fullt upp redan innan och nu har det ju blivit ännu mer.
– Pumpar räcker inte till sådana här extrema situationer. Min fru är tandläkare och källaren i hennes mottagning här i Enskede fylldes med en meter högt avloppsvatten. Allt som hon hade där, bland annat teknisk utrustning för hundratusentals kronor, blev förstört, suckar Roger Harju.
Förhandlingar pågår nu mellan husägarna och försäkringsbolagen som i flera fall vägrat ersätta skador från översvämningarna i källarna. Istället har villaägarna hänvisats till Stockholm Vatten, som även de slår ifrån sig ansvaret.
– Backventiler blir framtidens krav. Jag tror att försäkringsbolagen kommer att kräva att det finns backventiler installerade i varenda villa, säger Roger Harju och tillägger att det blir enorma påfrestningar på ledningssystemen vid skyfall.
– Vattnet kommer inte undan utan kryper upp i toaletter och golvbrunnar. En backventil hindrar vattnet från att komma in i huset, men den är ingen garanti. Det händer att backventiler går sönder.
Roger Harju räknar med att vi får vänja oss vid ännu fler och kraftiga skyfall, med påföljande översvämningar.
Han får stöd av FN:s klimatrapport, som kom nyligen. Enligt rapporten är det människans utsläpp av fossilgaser som huvudsakligen driver på extremvädret.
I början på juli fick småländska Älghult i Uppvidinge kommun kopiösa mängder regn, drygt 201 millimeter regn. Det fick dagvattnet att trycka upp i avloppssystemen och nästan samtliga källare och biblioteket i det lilla samhället med knappt 500 invånare blev drabbade.
Närliggande Alstermo VVS ryckte ut för att få igång värmepumpar och pannor så att villaägarna kunde få varmvatten.
– Sedan skulle ju allt saneras så det blev en hel del demontering av radiatorer och badrum. Det fanns källare där vattnet nådde nästan upp till taket i och många källare var ju fullt inredda så det går väl inte att kalla det för något annat än en smärre tragedi, säger Martin Sjöberg, delägare till Alstermo VVS, som även han har haft en hektisk sommar.
– Men regnmängder av den här kalibern är ju sällsynta, som tur är. Sedan kan man generellt säga att ju varmare sommar och kallare vintrar desto mer jobb innebär det för oss. Folk vill ju ha värme och kyla i sina hus, konstaterar han och tillägger att många husägare är oroliga över att deras avloppssystem är ihopkopplade med dagvattnet, vilket gör att frågan om backventiler på avloppen har tagit fart.
– Skyfallet i Älghult visar hur sårbara vi är mot extremväder och det gäller att alla aktörer i VVS-branschen tar ansvar och tillsammans jobbar fram hållbara lösningar. Många dagvattensystem är underdimensionerade och undermåliga så där har kommunerna något att bita i. Sedan får man inte glömma bort att det också handlar om att försöka ta tillvara på och utnyttja väderförhållandena, genom till exempel solpaneler, menar Martin Sjöberg.
FAKTA/Skyfall och översvämningar i Sverige
- Extrema regn förekommer i hela landet, även om de är något vanligare i södra Sverige.
- Den meteorologiska gränsen för skyfall är en nederbördsnivå på 50 millimeter per timme.
- MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har listat följande kommuner som riskerar översvämningar: Alingsås, Borås, Edsbyn, Falsterbo, Falun, Göteborg, Halmstad, Haparanda, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Kungsbacka, Landskrona, Lidköping, Lindesberg, Malmö, Malung, Norrköping, Stenungsund, Stockholm, Trelleborg, Uddevalla, Uppsala, Vansbro, Vännäsby, Värnamo, Ystad, Älvsbyn och Örebro.
- Till nästa sekelskifte förväntas skyfallen bli mer intensiva. Nya beräkningar pekar på en generell ökning med mellan 20 och 40 procent till sekelskiftet, beroende på hur utsläppen av klimatpåverkande gaser fortskrider.
Källa: SMHI och MSB.
Här är de tre orter som drabbades värst av sommarens skyfall
- Östmark-Åsarna 233,5 mm, Torsby kommun.
- Sandhem 214,9 mm, Mullsjö kommum.
- Älghult 201,3 mm, Uppvidinge kommun.
Källa: SMHI
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen