Logga in

Nu kommer provmetoden som ska stoppa läckorna i fördelarskåpen

Publicerad
5 jul 2021, 11:21
| Uppdaterad
16 jul 2021

Den nya branschstandarden ska ge enklare montage och färre vattenskador.

Vid dold rördragning används ofta fördelarskåp för att göra fogar åtkomliga och vattenskadesäkrade. Då är det viktigt att skåpet är robust och att genomföringar i skåpets botten är täta när de monteras.

Filialchef på Assemblin:
”Fördelarskåpen borde förbjudas”

Tuffare provning för fördelarskåp
Så ska läckorna i de vattentäta skåpen minska

Länsförsäkringars fokusgrupp Vatten har tillsammans med Rise, Säker Vatten och VVS-Fabrikanternas Råd tagit fram en provmetod för robustare fördelarskåp i framtiden.

Bakgrunden är att Länsförsäkringars forskningsfond, Rise och Säker Vatten genomförde läckagetester av fördelarskåp i labbmiljö tillsammans med fyra leverantörer under våren 2019. Syftet var att identifiera svaga punkter och gemensamt verka för förbättringar. Testerna visade då att det var svårt att montera fördelarskåpen korrekt och att risken för läckage var stor.

För att råda bot på det har Rise haft i uppdrag att ta fram en provmetod som alla inbyggnadsskåp ska klara innan de släpps på marknaden.

– Det är mycket glädjande att vi gemensamt tagit fram en branschstandard för fördelarskåp som kommer att innebära ett enklare montage, färre vattenskador och därmed ett mer hållbart byggande, säger Thomas Lundgren, vd för Säker Vatten, i ett pressmeddelande.

Som grund för provningsmetoden ligger NT-VVS 129 samt synpunkter från VVS-Fabrikanternas Råd, Länsförsäkringar och Säker Vatten. Övergångsregler för den nya branschstandarden kommer att införas under hösten 2021.

Experten reder ut
Varför ska fördelarskåpen sättas så högt?

Inbyggnadsskåp och prefabricerade fördelarskåp är utrymmen för placering av rörfogar, ventiler och utrustning för fördelning av tappvatten- eller värmesystem. Provmetoden kan även tillämpas på prefabricerade schaktbottnar.