Logga in

Varmvattenberedaren ramlade ner – orsakade stor vattenskada

Publicerad
6 maj 2021, 06:00

Varmvattenberedaren hade monterats i skivväggen och ramlade ner.  Den rörmokarmissen stod företaget dyrt.

2007 påbörjades bygget av ett bostadshus med fem lägenheter i en bostadsrättsförening i Åre. Två år senare anlitade huvudentreprenören, ett byggföretag, en underentreprenör för alla VVS-arbeten i fastigheten.

"Många elever har knappt hållit i en skruvdragare"
”Infästning är ett eftersatt område”

Bli en infästningsmästare
Stor guide: Har du koll på infästning?

I arbetet ingick montering och installation av varmvattenberedare. Två av fem varmvattenberedare monterades av VVS-företaget, övriga tre monterades av en annan underentreprenör.

Infästningen gjordes med två montageskruvar 6 x 50 millimeter i en skivvägg på plåtreglar med en 12 millimeter spånskiva och 13 millimeter gipsskiva utanpå. Detta istället för att använda de medföljande benställningar. Ett dåligt val, skulle det visa sig.

I slutet på november 2009 upptäcktes att det sprutade vatten från en avbruten vattenledning som gått av när varmvattenberedaren föll ner.

Konsekvenserna blev förödande. Husets värmesystem slogs ut, det stod högt med vatten på golvet i två våningsplan och det var ett tjockt lager med is invändigt i huset, eftersom värmesystemet slagits ut. Armaturer, blandare och porslin hade frusit sönder, dörren till elcentralen var täckt av is och själva centralen hade brunnit.

Varmvattenberedarens fall har sen dess varit föremål för flera rättsliga prövningar med krav på över 3,7 miljoner kronor i skadestånd.

EN VVS-ingenjör som vittnade i den första rättegången, påpekade att en fackman borde ha förstått att man inte kan hänga upp en varmvattenberedare på en vägg bestående av gips och spånskiva.

”En vägg bestående av gips- och spånskiva hade inte klarat av ett sådant här montage oavsett vilka skruvar man valt eftersom det bara är spånskivan som skruven kan fästa i medan gipsskivan helt saknar bärighet”, säger han och tillägger:

”Det ställer krav på montören att undersöka väggen och det väggfäste som ska användas. I aktuell situation med en 160 kg tung beredare (243 kg när den är fylld med vatten) hade en fackman, oavsett vad byggaren sagt om väggens konstruktion, varit skyldig att försäkra sig om att väggen bär”, konstaterade han.

I den senaste rättegången i april i år var det byggföretagets försäkringsbolag som stämde VVS-företaget. Försäkringsbolaget hänvisade bland annat till Installatörsföretagens teknikhandbok som anger att alla skruvinfästningar ska göras i massiv konstruktion och inte enbart i väggskiva.

Snabbinstallerade blandare
Sätt fast blandaren – på nio sekunder

Varför användes då inte de medföljande benställningarna till varmvattenberedarna?

Den ansvariga VVS-montören hävdade att han frågat om detta, men fått till svar att beredarna skulle hängas på vägg.

Montören trodde sig också ha stängt den öppna huvudkranen för inkommande vatten, när han lämnade bygget.

Östersunds tingsrätt slog dock fast att oavsett om byggföretaget uttryckligen hade instruerat VVS-företaget att montera beredaren på väggen så var det VVS-företagets ansvar att utföra montaget fackmässigt.

VVS-företaget ska betala totalt drygt 3,3 miljoner kronor till försäkringsbolaget.