Logga in

Ny mutter ger snabbare VVS-montage

Publicerad
27 maj 2021, 07:00

(LÅST ARTIKEL/FÖR PRENUMERANTER) Ursprungsidén var att muttern skulle användas till skateboard. Nu används den för att montera Gustavsbergs nya blandare.

Den innovativa snabbmontagemuttern ser vid ett första ögonkast ser ut som vilken mutter som helst, men bygger på en helt ny princip. I stället för att behöva skruva muttern längs hela gängan trycker montören bara på den på gängstången. När den ska skruvas fast ställer den sig automatiskt i rätt läge.

Tidsbesparingen varierar, men kan vara upp till 80 procent, uppger uppfinnaren Alexander Harpa på Skellefteåföretaget Combolt.

Nyhet på ISH-mässan
Sätt fast blandaren – på nio sekunder

Obekvämt blandarmontage
Jobbet som sliter på kroppen

En av installatörerna som har testat muttern under utvecklingsfasen är Tim Andersson, VVS-montör på Assemblin i Skellefteå. Han känner uppfinnaren Alexander Harpa sedan gymnasietiden.

– Han hörde av sig och frågade om jag ville prova muttern på något bygge och jag gjorde det i höstas, säger Tim Andersson.

Du slipper momentet med att fixa till gängorna utan det är bara att trä dit den. Du sparar också handleden i ett av momenten som inte känns lika jobbigt

Han använde snabbmontagemuttern för att hänga upp avloppsrör i taket vid bygget av ett parkeringshus i Skellefteå.

– Den var jättebra. Jag sparade en massa tid, uppemot 30 sekunder på varje mutter. Du slipper momentet med att fixa till gängorna utan det är bara att trä dit den. Du sparar också handleden i ett av momenten som inte känns lika jobbigt, säger Tim Andersson.

I vissa fall var muttern för hög.

– Det blev lite för tajt om utrymmet ibland. En vanlig mutter är lite lägre och det berättade jag Alexander efteråt.

För Alexander Harpa började allt när han gick på gymnasiet och startade ett UF-företag med två klasskompisar.

– Vi kom på en idé för att göra det enklare och snabbare att montera truckarna på våra skateboard, säger Alexander Harpa, som också är vd för Combolt.

Olika prototyper togs fram och testades.

– Det funkade sisådär, men vår lärare tyckte att det var en jättesmart idé som vi inte skulle släppa.

UF-företaget lades ner och gymnasiestudierna avslutades. Alexander Harpa gick vidare till en utbildning i produktionsteknik. Under sista året deltog han och en klasskompis i tävlingen “Vinn ett aktiebolag” i Skellefteå.

– Vi tävlade med samma idé som vi hade på gymnasiet och så vann vi, berättar Alexander Harpa.

En dag när jag satt vid datorn och cadda fick jag en briljant idé. Jag skrev ut en detalj, fick sedan hem den och det funkade klockrent.

Combolt såg därmed dagens ljus. Med ett aktiebolag i ryggen fick de mycket hjälp från lokala företag med att komma igång med verksamheten. Efterhand blev Alexander Harpa ensam kvar i bolaget.

Innovationen kunde korta ner monteringstiderna och effektivisera hela arbetet. Problemet var att den var för dyr att tillverka och för avancerad att implementera i vanliga produkter.

– En dag när jag satt vid datorn och cadda fick jag en briljant idé. Jag skrev ut en detalj, fick sedan hem den och det funkade klockrent.

Nordic Fasting Group i Kungälv skulle tillverka den nya prototypen. När Alexander Harpa besökte dem kom Nordic Fasting Groups vice vd Heikki Määttä med ett förlösande förslag.

– Han hade monterat en blandare hemma dagen innan. Han förklarade att min mutter skulle ha passat perfekt där och sparat en massa tid, berättar Alexander Harpa.

Alexander Harpa kontaktade då de svenska blandartillverkarna FM Mattsson Mora och Gustavsberg.

– Gustavsberg tyckte att det var en briljant lösning och jag jobbade vidare med dem.

Det känns som allt har lossnat nu. Det viktigaste när du har en ny innovation är att få den validerad hos en första kund. I och med det här fick vi en drömkund direkt och det har gett en massa ringar på vattnet

Det var för ungefär två år sedan och efter en massa tester tecknades ett licensavtal i början av februari. Avtalet innebär att Gustavsberg köper rättigheterna till att använda Combolts patent för tillverkning och försäljning av snabbmontagemuttern. Tillverkningen av muttern sker i Gustavsbergs produktionsanläggning i Vårgårda.

Eftersom tvättställ och diskbänkar varierar i tjocklek måste blandare utrustas med långa gängstänger. Blandarmontaget kan därför bli både tidsödande och arbetsställningen obekväm. Ett förenklat montage har varit ett av huvudkraven under konstruktionsarbetet av den nya Nauticserien för Gustavsberg.

För Combolt innebär avtalet ett kvitto på att produkten håller hög innovativ klass och klarar Gustavsbergs höga kvalitetskrav, förklarar Alexander Harpa. Affären tillför också kapital som gör att företaget kan fortsätta att utveckla produkter och arbeta med licensieringen av sina patent.

– Det känns som allt har lossnat nu. Det viktigaste när du har en ny innovation är att få den validerad hos en första kund. I och med det här fick vi en drömkund direkt och det har gett en massa ringar på vattnet, säger Alexander Harpa.

Snabbmontagemuttern är nu redan i produktion på Gustavsbergs fabrik i Vårgårda och kommer framöver att användas även i andra blandarserier.

Nu finns alternativa lösningar
”Fördelarskåpen borde förbjudas”

– Gustavsberg har fått bra respons från montörerna som har använt den hittills. För mig är det otroligt roligt att något som jag har suttit och skapat själv vid skrivbordet snart kanske kan finnas i miljontals hem över hela världen, säger Alexander Harpa.