VVS-konsulten ger gamla toaletter nytt liv i villakällaren
I källaren hemma hos VVS-konsulten Lennart Berg i Gävle blir gamla slitna WC-stolar, tvättställ och blandare återställda till nyskick. En cirkulär ekonomi som ligger helt rätt i tiden.
Det har blivit en livsstil och något av en sport för Lennart Berg att på ålderns höst rädda gammalt sanitetsporslin till eftervärlden.
Testa dina kunskaper i sanitet
Quiz: Vad vet du om sanitet – egentligen?
– Det är som en jakt. Jag kan känna igen fabrikat och årsmodell på 50 meters håll när jag ser en porslinspjäs, säger Lennart Berg och menar i första hand en WC-stol.
Han kallar sig lite skämtsamt för VVS-nörd. Han har jobbat inom VVS-branschen sen slutet på 1970-talet, som konsult och entreprenör. Så han kan branschen och har materialkännedom om VVS-produkter.
Varför då detta intresse för gamla toaletter?
För Lennart Bergs del började det 1988 när Gävle var värd för den nationella bostadsutställningen, som turnerade runt i landet på den här tiden.
– Länsmuseet var inblandat med en utställning om byggnadsvård. Så småningom hamnade utställningen i Gysinge, utanför Gävle. Projektet utmynnade senare i ett affärsdrivande företag, Centrum för byggnadsvård, som numera finns över hela landet.
I mitten av 1990-talet tog företaget kontakt med Lennart Berg för att även kunna erbjuda renoverade VVS-produkter till kunderna.
– Efter en tid så blev det enklare för mig att köra eget, eftersom folk vände sig direkt till mig med sina önskemål om sanitetsporslin. Jag säljer också en del nytillverkade retroprodukter, men det är originalen som folk vill ha. Det har säkert att göra med hållbarhetstänket som är så vanligt i dag. Folk renoverar själva och vill ha ursprungliga grejer.
En av de populäraste originalpjäserna är den finsktillverkade toaletten Ido 36–53 från 1930–50-talen, med spak på cisternens gavel som spolknapp. WC:n, som är renoverad till nyskick, ofta med en renoverad bottenventil och flottör, tar Lennart Berg omkring 5 500 kronor för.
Vilket är ditt roligaste fynd?
– Charmen med den här sanitetsjakten är att jag får träffa så mycket folk. Ofta har de haft sina pjäser undanställda långt ut på vischan. Jag har sommarställe i Hälsingland och brukar annonsera i lokalpressen. En varm sommardag ringde det en man som städade ur sin farfars loge. När jag väl var där så fick jag kalla kårar, WC-stolen var en använd, men mycket välbehållen Ifö Trio från 1936, förpackad i sitt originalemballage, en gammal trähäck som man använde förr till att transportera sanitetsporslin. Det var en otrolig upplevelse!
Lennart Bergs andra favoritfynd kom från ett tips om sanitetsporslinet i gamla Kockumvarvets kontorsbyggnad. Han hyrde en lastbil, körde ner till Malmö och räddade med sig mängder med WC-stolar, tvättställ och blandare från 1950-talet, som annars skulle ha kastats.
Är det svårt att renovera gammalt sanitetsporslin?
– Nej, det är ingen rymdteknologi. Det är mer att likna vid en veteranbil, när man öppnar motorhuven förstår man direkt hur det fungerar. Men anslutningskopplingar kan vara ett problem, framför allt till badkarsblandare från 1930-talet. De finns inte att få tag på. Därför undviker jag att köpa in sådana, trots att de är väldigt vackra med porslinsknoppar som dekor och ofta med en kvicksilver- eller sprittermometer, säger Lennart Berg och förklarar att han inte renoverar på uppdrag.
– Man vet inte när man börjar renovera hur slutresultatet blir. Det händer att jag får kassera vissa pjäser, det handlar ju trots allt om porslin. Därför köper jag in material så att jag kan ta risken själv.
Klimatsmartare WC
Här spolar de toaletterna med snö och regn
Hur får du tag på de historiska VVS-produkterna?
– Jag är på ständig jakt efter material. Men det har blivit svårare att hitta renoveringsobjekt, framför allt grejer från 1930-talet, eftersom intresset för gamla badrumsgrejer bara växer. Jag annonserar i lokalpressen, på Facebook och diverse säljsidor på nätet. Mitt företag, VVS-Pro Lennart Berg AB, har en hemsida och finns både på Facebook och Instagram. Det kan vara svårt att få tag på reservdelar, jag köper en del från Finland och England.
Namn: Lennart Berg
Ålder: 67
Familj: Hustrun Ann-Mari Björk och dottern Linnea (bor i Oslo).
Bor: I ett 1800-talshus i Gävle och har sommarställe i ett annat 1800-talshus i Hälsingland.
Hobby: Förutom att samla på sanitetsprylar tycker Lennart Berg om att pyssla med sin brännvinskryddträdgård. Här odlar han bland annat malört och johannisört.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen