”Jag hämtar barn dagligen med minst två knivar i mina arbetsbyxor”
När och var får man bära hantverkarkniv? Den frågan har dragit igång en livlig diskussion på Facebook om var gränsen går, efter att VVS-Forum skrivit om en VVS-montör som dömts för brott mot knivlagen.
Fallet handlar om en VVS-montör i Malmö som nyligen dömdes till böter på 1 200 kronor för brott mot knivlagen. Han skulle träna i ett skogsområde utanför Malmö och hade sina arbetskläder med knivar på sig.
Läs också:
VVS-montör dömd för brott mot knivlagen
Läs också: Fall från 2018
Rörmokare misshandlade elektriker – städade inte efter sig
Plötsligt dök det upp en polis som beslagtog knivarna – en Hultafors brukskniv och en mattkniv. Ärendet gick upp till tingsrätten som fällde montören för brott mot knivlagen.
I Facebookgruppen Rörmokare utan gränser diskuteras fallet flitigt.
Magnus Johansson, ägare till Total El & It AB i Höganäs som installerar el, värmepumpar och solenergi, bär ofta kniv även utanför jobbet.
– Jag hämtar barn dagligen med minst två knivar i mina arbetsbyxor, säger han och tillägger:
– Men det är väl bra att det finns en knivlag. Är man företagare är man oftast arbetsklädd större del av dygnet och att lägga knivarna i bilen varje gång lär man inte tänka på. Det finns ingen bra lösning på detta, tyvärr.
Daniel Van de Hoef, VVS-montör på Radiator VVS i Sundsvall, konstaterar kort och koncist:
– Jag tar aldrig ur kniven ur byxorna.
En annan VVS-montör berättar hur han blev fråntagen sin kniv i mitten på 90-talet på Avenyn i Göteborg:
”Jag jobbade på en tvärgata till Avenyn och vi skulle gå och äta lunch när vi stötte på patrullerande polis. Då fick vi veta allt om knivlagen på allmän plats. Hela lunchen gick åt för att skriva papper om beslaget från polisen. Allt enligt regelboken. Bra eller dåligt? Jag slapp böter i alla fall.”
Vissa tycker att det är helt rätt att polisen ingriper mot hantverkare som bär kniv på allmän plats.
”Vem fan tränar i arbetskläder med verktyg? Men i princip tycker jag det är rätt att man inte ska gå runt med kniv när man inte är på jobb. Tänkt om det var stadsjägaren som sprang runt med ett laddat gevär på gymmet och tyckt det var lugnt för han hade ju varit på jobb tidigare under dagen”, skriver en person i Rörmokare utan gränser.
Ytterligare en person, som tycker att polisen gjort rätt i det här fallet, skriver så här i Facebook-gruppen:
”Men han var ju inte kvar på jobbet längre. Så frågan är väl inte om rörmokaren får ha kniv på jobbet. Han påträffades på en allmän plats efter arbetstid med kniven kvar i byxorna. Då är det väl inte så konstigt att polisen har åsikter om detta?”
Läs också: Fall från 2017
Hantverkare fick böta för brott mot knivlagen
Theodor, VVS-företagare i Stockholm, pekar på att orsaken till, och var man bär kniv, är avgörande för om det är okej eller inte:
– Om man inte kan lämna kniven på jobbet för att man inte ska tillbaka till samma arbetsplats dagen efter eller om man är på jobbet och går till bilen tror jag inte att man blir dömd, då har man ju ett skäl. Om man däremot går runt i ett köpcentrum tycker jag att det är trevligt att lägga kvar kniven i bilen eller väskan. Man har inget skäl att ha kniv på sig när man handlar till exempel mat.
Installationsföretagens jurist Viktor Sterner uppmanar dock till försiktighet:
– Först och främst är det viktigt att konstatera att det som huvudregel är förbjudet att bära kniv på allmän plats. Som undantag kan det vara tillåtet, om det är befogat, till exempel om en hantverkare som behöver en kniv i sitt arbete bär kniv även på väg till och från arbetet. . Därför är det verkligen av vikt att se till att inte bära kniv annat än när det behövs, säger han.
FAKTA/SÅ MÅNGA DÖMS FÖR BROTT MOT KNIVLAGEN
- 11 600 brott mot knivlagen anmäldes.
- 2 387 lagfördes för brott mot knivlagen som huvudbrott.
- 20 procent av de som misstänktes för knivbrott var under 21 år.
Källa: Brottsförebyggande rådet (BRÅ), 2019.
FAKTA/SÅ HÄR SÄGER KNIVLAGEN
- Det är förbjudet att ha knivar, stickvapen, skärvapen och andra farliga föremål på allmän plats.
- Brott mot knivlagen kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.
- Enligt lagens förarbeten är det tillåtet för en hantverkare att i sin yrkesutövning bära med sig en kniv, som hantverkaren brukar använda i arbetet, även om det inte står klart att kniven krävs just vid den aktuella arbetsuppgiften.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen