Logga in

Funkar läckagebrytare och vattenfelsbrytare lika bra?

Publicerad
7 apr 2021, 08:45

Man brukar rekommendera läckagebrytare och vattenfelsbrytare för att förebygga vattenskador. Är det någon skillnad på dem eller är det olika namn på samma sak? Fredrik Runius, teknikansvarig på Säker Vatten, svarar.

Text

Båda produkterna är bra skydd mot vattenskador men det har varit förvirrande vad som är vad. Flera produkter har kallats vattenfelsbrytare utan att klara kraven som de ska leva upp till. Men numera finns en utarbetad provningsmetod för vattenfelsbrytare som Rise har tagit fram på uppdrag av Länsförsäkringars forskningsfond (SP-Metod 5314, ”Provning av vattenfelsbrytare för villor och enskilda lägenheter) för att säkerställa funktionen vid både små och stora dropp/vattenläckage.

Läs fler svar från Fredrik Runius
”Den dyra designblandaren saknar specifikationer”

Läs också: Mer om kraven
Detta får kallas vattenfelsbrytare

Det som skiljer produkterna åt per definition är att vattenfelsbrytaren övervakar hela tappvatteninstallationen genom mätning för att identifiera läckage och stänga av vattnet centralt medan läckagebrytaren övervakar tappvatteninstallationen lokalt med en fuktsensor för att identifiera läckage och stänga av vattnet. I dag finns det drygt 15 produkter listade i RSK-databasen i olika prisklasser från knappt 4 000 till 10 000 kronor. Det är en liten investering om man jämför med kostnaderna som uppstår när något går fel och en villa drabbas av en omfattande vattenskada. För att inte tala om problemen med att familjen måste hitta någon annanstans att bo, i flera månader i värsta fall.

Det finns inget krav på att installera vattenfelsbrytare än. En läckagebrytare har en enklare funktion. Den styrs via en fuktsensor som placeras på ett vattentätt underlag med uppvikta kanter runt om, som en balja. Om det blir ett läckage, samlar baljan upp vattnet och sensorn stänger av vattnet till apparaten. Läckagebrytaren går också att montera på kall- och varmvatten i diskbänksskåpet. Den kostar ett par tusen kronor och kan fungera bra för lägenheter och mindre bostäder eller när man vill förebygga lokala vattenläckor. I branschregler Säker Vatteninstallation finns krav på läckagebrytare för vattenanslutna apparater utanför kök och för tvättmaskiner i kök. Men det kan vara en extra säkerhet vid fler installationer.

Läs fler svar från Fredrik Runius
”Är det smart med golvbrunn i köket?”

Enligt gällande byggregler krävs enbart passiva skydd för att förhindra vattenskador. Passiva skydd kan till exempel vara tätskikt i badrum eller täta skydd i diskbänksskåp och under vattenanslutna apparater i kök. Ett bra sätt att ytterligare minska risken för vattenskador i en villa är att komplettera det passiva skyddet med att montera in en vattenfelsbrytare. Den övervakar hela tappvatteninstallationen genom att regelbundet mäta och identifiera läckage och i så fall stänga av vattnet efter vattenmätaren.