Logga in

Försenad F-skattsedel stoppade rotavdrag

Publicerad
7 apr 2021, 13:00

En VVS-företagare i Malmö som ombildat sin enskilda firma till ett aktiebolag nekades rotavdrag av Skatteverket. Men myndigheten fick bakläxa av Förvaltningsrätten.

Läs också: mer om rot
Krävde tillbaka rotavdrag för köks- och badrumsrenovering

Läs också: Expertens kommentar:
Det borde byggföretaget gjort för att undvika rot-smällen

Enmansföretagaren har drivit sitt VVS-företag som enskild firma sen 2007 med F-skattsedel, men hösten 2020 ombildade han firman till ett aktiebolag. Det var då problemen med myndigheterna började.

Skatteverket beslutade att inte betala ut något rotavdrag för VVS-arbete som det nybildade aktiebolaget utfört åt flera köpare. Som skäl för beslutet angavs att företaget inte var godkänt för F-skatt, trots att företagaren haft F-skattsedel i över tio år när han hade enskild firma.

Det visade sig att Bolagsverket tagit två månader på sig för att registrera företaget som aktiebolag. Den försenade registreringen gjorde att VVS-företagaren under en period formellt saknade F-skattsedel.

Men Förvaltningsrätten ger Skatteverket bakläxa och menar att det inte finns några skäl att vägra utbetalning. Domstolen pekar också på att en förändring av företagsform under arbetets gång enligt praxis inte hindrar att rotavdrag beviljas. Målet går därför tillbaka till Skatteverket för omprövning.

Läs också:
VVS-firma nekades rotavdrag för vattenmätarkonsol – nu backar Skatteverket

Skatteverket medger i domen att kravet på godkänd F-skatt bedöms vara uppfyllt vid ombildning.

Pia Blank Thörnroos, Skatteverket

– Det är ett olycksfall i arbetet, säger Pia Blank Thörnroos, Skatteverkets rättsliga expert, och tillägger:

– Regeln är tydlig, det ska vara F-skatt. Men vid en situation där det handlar om ombildning och det inte är några andra konstigheter än att det dragit ut på tiden så ska man få F-skattsedel och rotavdrag.

FAKTA/F-SKATT

  • Formellt har F-skattsedeln ersatts av ett registerutdrag, där det bland annat framgår om man är godkänd för F-skatt eller FA-skatt (för den som både bedriver näringsverksamhet och har anställningsinkomst).
  • Registerutdraget skickas inte ut automatiskt, utan endast om någon av uppgifterna ändrats.
  • Men det går fortfarande bra, även juridiskt, att skriva att man har F-skatt på fakturan.