Logga in

Hon ville bli VVS-montör men möttes av trakasserier

Publicerad
30 mar 2021, 06:00

Slag, trakasserier och kränkningar. Så beskriver eleven Lina Dahlberg vardagen som ensam tjej på VVS- och fastighetsprogrammet i Karlstad. ”Helt oacceptabelt”, säger VVS-företagaren Kjell Enlund, som erbjudit henne en lärlingsplats efter gymnasiet.

När Lina Dahlberg, 18 år, blev utsatt för trakasserier av sina klasskamrater på VVS- och fastighetsprogrammet på Nobelgymnasiet i Karlstad fick hon höra av lärarna att ”de är kära i dig”.

Läs också:
Här bemöter skolan kritiken

Läs också:
Få kvinnor vill bli VVS-montörer

Lina Dahlbergs historia om sina erfarenheter under utbildningen uppdagades på ett möte om varför så få tjejer söker sig till VVS- och fastighetsprogrammet i Karlstad nyligen. Nya Wermlands-Tidningen var där och har sen dess skrivit en rad artiklar om vad Lina Dahlberg blivit utsatt för.

En av dem som arrangerade mötet på Nobelgymnasiet var Kjell Enlund, vd på Värme och Sanitet i Åmål AB.
– Det var meningen att det skulle bli ett ”mjukt” möte, där vi skulle prata om att bygga broar. Då kom chocken, när Lina började berätta om sin situation. Både som företagare och som medmänniska blev jag förbannad, ärligt talat. När hon kom till sin första praktikplats så fick hon krypa runt på alla fyra och visa rumpan. VVS-branschen kan vara en riktig skitbransch, säger Kjell Enlund.

Du har reagerat starkt på Lina Dahlbergs berättelse …

– Det här är helt oacceptabelt och vi kan inte blunda för detta. Jag har en dotter i samma ålder, säger Kjell Enlund, som har erbjudit Lina Dahlberg en lärlingsplats på sitt företag efter skolan. Men han har fler idéer på gång.
– Jag håller på och startar ett företag som heter VVS-Lottorna och som enbart ska bestå av kvinnliga VVS-montörer.


Kjell Enlunds uppfattning är att tjejer är mer noggranna och plikttrogna än killar i branschen. Han säger att han har fått fler telefonsamtal från tjejer som känner igen sig i Lina Dahlbergs beskrivning av gymnasietiden.
– Vissa hade till och med varit med om ännu värre saker. Det är svårt att tro att det är 2021, säger han.

Hur ser framtiden ut för VVS-branschen?

– Det kommer att se tungt ut, eftersom det saknas folk. Vi måste skapa en annan jobbkultur och ingen ska få stoppa tjejernas visioner och drömmar. Tjejer ska få en chans i den här branschen. Det behövs fler kvinnliga förebilder.

Lina Dahlberg hade många gånger funderat på att hoppa av VVS- och fastighetsprogrammet och byta till exempelvis förskollärare Men när hon bytte praktikplats till Caverion i Karlstad så fick hon för första gången ett bra bemötande.

– Min praktik på Caverion var jättebra och det kändes tryggt. Efter det kände jag att jag faktiskt ville det här och snart tar jag studenten, säger Lina Dahlberg till NWT.

Även Caverion har erbjudit Lina arbete efter skolan.

– Erbjudandet fick hon tidigt in i sin praktik beroende på att Lina är engagerad, vill utveckla sig och har stor social kompetens som jag tycker är positivt i yrkeslivet, säger Christer Carlsson, distriktschef på Caverion Värmland Service.

Läs också:
Caverions krafttag mot kränkningar

Caverion har arbetat mycket med mångfaldsarbete. Ett arbete som tog fart 2017 efter att en av företagets anställda, elektrikern Karolina Dahl, fått nog av det sexistiska klottret på byggarbetsplatsen och startade en uppmärksammad diskussion på Facebook.

– Vi arbetar aktivt för att öka andelen kvinnor. Att ta hand om studenter och nya medarbetare på ett bra sätt, är en del i det. Vi planerar också för att främja mångfald i anställningsintervjuer. Vi samarbetar med studenter, exempelvis just nu i ett arbete om kvinnligt ledarskap. Mångfald är en del av vår strategi och jätteviktigt för att skapa ett hållbart bolag och en hållbar bransch överlag, säger Erika Björnesparr, marknads- och kommunikationschef på Caverion.

Amanda Rafter Ekenman, Installatörsföretagen.

Amanda Rafter Ekenman, chef för kompetensförsörjning på Installatörsföretagen, pekar också på vikten av att alla ska känna sig välkomna i VVS-branschen.

– Det råder stor kompetensbrist i branschen och för att lösa den måste det till en rad åtgärder. Inte minst måste branschen vara attraktiv att söka sig till – för alla. Det gör att trakasserierna mot en ensam tjej på VVS- och fastighetsprogrammet blir särskilt ledsamma. Branschens attraktivitet är en verklig framtidsfråga, säger hon och tillägger:

– Man känner verkligen med Lina. Det är starkt av henne att fortsätta trots de upplevelserna hon varit med om och det är skönt att hon trivdes bättre på Caverion – det är trots allt en tröst i det hela,

Nobelgymnasiet i Karlstad har utsetts till ett ”VVS-college” (tidigare ”förstklassig skola”) av VVS-branschens Yrkesnämnd (VVS-YN). Men efter Lina Dahlbergs vittnesmål ifrågasätts nu utmärkelsen.

– En revision av utmärkelsen kommer påbörjas i mitten på april för att se om kraven som ställs uppfylls för läsåret 21/22, säger Henrik Johnsson på VVS-YN.

Hur agerar ni i det här fallet?

– Vi har läst artiklarna och reagerat kraftigt på det som skrivits. Jag har varit i kontakt med både skolledning och lärare för att få en bild av det som beskrivs och jag har fler samtal inbokade med skolan den här veckan.

Vilket stöd kan elever som Lina Dahlberg få?

– Det är skolan och deras kanaler som kan och kommer ge eleven stöd. Vi har inte tillgång till utredningar och händelser som sker på skolan för enskilda elever, men vi kommer följa upp det så långt vi kan och får inom ramen för de sekretessregler som gäller.

Kan Nobelgymnasiet fortfarande klassas som VVS-college?

– Det kan jag inte svara på innan jag har haft alla samtal med berörda personer och fått mer information om det som beskrivs. Utefter vad som framkommer då och vilka åtgärder som anses behövas för att skolan även i fortsättningen ska ha utmärkelsen VVS-college är för tidigt att svara på.

Läs också:
”Den största utmaningen blir att få in fler kvinnor”

Agneta Ernstson är rektor för VVS- och fastighetsprogrammet på Nobelgymnasiet:

– En skola fri från trakasserier är en mycket viktig fråga för Nobelgymnasiet. Vi jobbar med det, målet är att inget ska hända. Men när det händer så måste vi ta reda på varför det händer. Vi tar det på största allvar. I det här fallet har mentor agerat enligt våra rutiner men vi har tyvärr inte nått ända fram., säger hon och tillägger:

Agneta Ernstson, rektor på Nobelgymnasiet

– Det är fruktansvärt med kränkningar. Det som Lina belyser visar att det finns ett strukturellt problem i branschen, där behöver vi hjälp från branschen att jobba med det här. Jag tycker att Lina är fantastisk och jättemodig som går ut och pratar om det här.

Nyligen träffade politikerna i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Karlstad företrädare för Nobelgymnasiet för att få veta mer.

– Jag upplever att man tar frågan på allvar, sedan ska vi såklart utvärdera vidare om man har följt alla policys och riktlinjer. Men man är väl medveten om att det här behöver åtgärdas. Det är ingen som tycker att det ska få förekomma i skolans värld, säger nämndens ordförande Alexander Torin (M) till NWT.

Nu ska alla gymnasieprogram med ensidig könsrepresentation i Karlstad ses över.