”Med tanke på pandemin tror jag att digitala utvecklingen tar extra fart”
Nu krävs beteendeförändringar för att minska smittspridningen, även för VVS-montörer, säger Säker Vattens vd, Thomas Lundgren, som bland annat hoppas på digitala lösningar.
Coronapandemin har avfolkat kontoren. Det gör att vi använder vatten mindre och det kan bli stillastående i installationer som saknar varmvattencirkulation. Och det kan i sin tur bli en grogrund för legionella. Det säger Thomas Lundgren, vd på Säker Vatten.
Läs också:
Så anpassas kontoret för livet efter corona
Finns det fler risker än legionella och stillastående vatten på grund av covid-19?
– De flesta bakterier trivs bäst i temperaturer runt 40 grader, vilket kan bli fallet vid stillastående vatten i dricksvattenledningar.
– Lösningen är i grova drag att undvika stillastående vatten och se till att vattentemperaturen inte blir gynnsam för bakterien.
På vilket sätt har coronapandemin påverkat läget och utvecklingen i branschen?
– På tjänstemannasidan är det i hög utsträckning arbete hemifrån som gäller, men det är förstås knepigare för VVS-montörerna att göra det. Snarare kan det vara så att saker och ting blir uppskjutna och att montörerna kanske inte får komma in i känsliga miljöer.
Covid-19 har i alla fall haft en god sak med sig, enligt Thomas Lundgren, att den har påskyndat digitaliseringen. Till exempel när det gäller Säker Vattens utbildningsverksamhet.
– Av tradition har vi haft väldigt många lärarledda utbildningar, som vi nu kör via Teams. Det senaste året har vi skapat digitala utbildningar och tagit fram en e-utbildning för förnyelse av branschlegitimation, som fallit väldigt väl i tiden, säger han.
Kommer den digitala utvecklingen ge ringar på vattnet i VVS-företagens och VVS-montörernas vardag på andra sätt och i så fall vilka?
– Med tanke på pandemin så tror jag den tar extra fart. Just för att det möjliggör en minskning av smittspridningen. Det kan handla om att kommunikation kan ske på andra sätt än att man ses fysiskt, att material beställs digitalt eller att dokumentation administreras digitalt istället för i pappersform.
– Visst kan man tänka sig utökad användning av robotar som utför entreprenader, men än så länge sker det endast i större skala vid industriell byggverksamhet, säger Thomas Lundgren.
Läs också:
”Vi har redan tagit höjd för aerosolsmitta”
Thomas Lundgren betonar att det är arbetsgivarens ansvar att se till att de anställda har en säker arbetsmiljö.
– Beroende på vilka riskerna är behöver skyddsutrustning anpassas efter aktuellt projekt och situation. Med tanke på pandemin som råder tror jag att varje arbetsgivare tänker till ordentligt och styr upp för att minimera risk för smittspridning.
Har pandemin påverkar utvecklingen av fler beröringsfria produkter?
– Beröringsfria produkter i våtrum har funnits på marknaden ett bra tag. Det kan handla om dörrar, duschar, spolknappar, blandare, tvålautomater med mera som aktiveras via rörelsesensor.
– Jag tror att man framöver i högre utsträckning överväger valet av beröringsfri utrustning i sina våtutrymmen. Just med tanke på smittorisken och kanske särskilt i publika utrymmen.
Läs också:
Renoveringsrusch under pandemin
Vilka produkter tror du är standard om tio år som inte redan är det?
– Den där lilla automaten med handsprit, beröringsfria blandare, WC-stolar och handtorkar tror jag har kommit för att stanna.
Har du någon personlig drömlösning på smittproblematiken?
– Vaccinet. Dessutom krävs det en förändring i människors beteende i allmänhet. Detta gäller även VVS-montörer.
På vilket sätt behöver VVS-montörernas beteende förändras?
– VVS-montörer behöver precis som alla andra i samhället tänka till för att minska smittorisken. Kanske kan det handla om att använda skyddsutrustning eller att planera för att man inte är för många personer i ett litet våtutrymme samtidigt.
3 trender inom smittsäker VVS
1. Digitalisering, till exempel att kommunikation sker på annat sätt än genom fysiska möten.
2. Fler beröringsfria produkter.
3. Bättre planering för att montörerna ska kunna hålla avstånd till varandra på jobbet.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen