Blivande VVS-ingenjören: ”Vi har sett mycket och hört från kolleger som inte är nöjda”
Hallå där, Simon Löfman som studerar till VVS-ingenjör och gör en enkät om arbetsmiljön på byggarbetsplatser.
Varför har ni valt att göra det här som examensarbete?
– Jag och min klasskompis Niclas Uhr kommer från branschen från början. Jag är utbildad rörmokare och han har jobbat på ventilationssidan. Vi har sett mycket på byggen och hört från kolleger om att de inte är nöjda med hur det fungerar på bygget. Det är ofta bristande kommunikation, tidspress och så vidare. Vi vill ta reda på varför det ser ut som det gör, om folk är nöjda på sina arbetsplatser och vad de tycker att en god arbetsmiljö ska vara.
Vad har folk svarat på frågorna?
– Det är lite som vi anade att runt 60 procent har svarat ja på frågan om de upplever en god arbetsmiljö i dag och 40 procent har svarat nej. Mycket av svaren på vad som kan förbättras handlar om säkerhet, att det ska finnas skyddsräcken, bra tidsplaner så att det blir mindre stress. Många vill också ha bättre ordning och reda och att det ska vara städat på arbetsplatsen när man kommer till jobbet och saker inte ligger överallt.
Läs mer: ”Vi hoppas att arbetsmiljö blir en konkurrensfördel”
Ni har lagt ut enkäten i Facebook-gruppen Rörmokare utan gränser, hur många svar har ni fått in?
– Vi vill få in minst 50 svar och just nu ligger vi på 33. Men vi har två, tre månader kvar innan allt ska vara klart, tanken är att vi lämnar enkäten öppen och tittar in där då och då och analyserar svaren löpande.
Hur går ni vidare med undersökningen när ni fått nog många svar?
– Vi tänker intervjua hantverkare för att få fördjupade svar. Ett svar som sticker ut hittills och som vi vill veta mer om är att när brister i arbetsmiljön upptäcks och man uppmärksammar den ansvarige på det så tar det ofta lång tid innan någonting händer. Vad det beror på kanske man får prata med de större byggföretagen om.
Läs mer: ”Det är enorm skillnad på nya och gamla verktyg”
Kommer ni ha någon nytta av det här i yrkeslivet som färdiga VVS-ingenjörer?
– Ja det tror jag faktiskt. Arbetsmiljöarbetet börjar redan vid projekteringen, hur man tänker och placerar saker och ting, att man ser till att folk kan arbeta på ett bra sätt och inte får skador på kroppen för att man måste göra många tunga lyft eller arbeta i konstiga utrymmen. Då kan vi som konsulter försöka göra det enklare att jobba bra. Även med material kanske man kan kolla om det finns bättre val att göra ur arbetsmiljösynpunkt.
Här kan du själv svara på enkäten (extern länk)
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen