Alplandet är världsledande på solfångare
Med tusentals bergstoppar på omkring 3 000 meters höjd över havet och ett 30-tal glaciärer är inte Österrike det land man förknippar med solenergi. Men landet har den näst högsta solfångareffekten per invånare i världen.
När det lilla regionalplanet börjar gå ner mellan alptopparna så ser man hur de breder ut sig på åkrarna i Sound of Music-landskapet – solfångarna som har blivit Österrikes nya signum.
I Österrike, som har ungefär lika många invånare som Sverige, finns näst mest solfångareffekt per invånare i världen (430 kW/1 000 invånare). Det är bara Barbados som kommer före (515 kW/1 000 invånare).
Förutom att Österrike är bland världens ledande länder på installerad solvärme är också tillverkningen av solfångare en stor verksamhet. En tredjedel av Europas solfångare är ”made in Austria”.
Nyligen samlades världens mest inflytelserika forskare och företagare när det gäller solvärme på en internationell solvärmekonferens i Österrikes andra stad, Graz.
En av dem vi mötte i trängseln på konferensen i Graz var Christian Stadler. Han är chef för det danska solvärmeföretaget Arcon-Sunmarks Tysklands-kontor och har erfarenhet av solvärmebranschen sen decennier.
Läs också:
Lönsamt med solhybrid och bergvärme
Varför är Österrike ett av världens ledande länder på solfångare?
– Österrike uppfyller de viktigaste kriterierna: långsiktiga subventioner och ekonomisk och politisk stabilitet. Sen får man inte glömma österrikarnas ”gemütlichkeit” (ungefär gemyt eller hemkänsla). De är stolta över sina solfångare och över att kunna producera egen förnybar energi som inte förstör deras vackra natur, säger Christian Stadler med ett leende.
Österrike är en federal stat med nio självstyrande delstater. Graz tillhör delstaten Steiermark som tillsammans med den statliga energi- och klimatfonden, står för subventionerna till solenergianläggningarna i regionen.
Subventionen för större solvärmeanläggningar är i genomsnitt 20 procent av investeringen, men särskilt innovativa system kan få bidrag upp till 45 procent.
Arcon-Sunmark är världsledande på solfångare till fjärrvärme, så kallad Solar District Heating (SDH). Företaget har satsat mycket på att utveckla solfångarnas konstruktion, som numera har en speciell folie mellan absorbent och glas samt ett extra tjockt lager av isolering. Effektiviteten har på så vis ökat med 20 procent.Solfångarna ska generera 800 MWh per år. Foto: Eva-Maria Fasth
Läs också:
Solfångarnas återkomst
De storskaliga solvärmeanläggningarna kan vara upp till sex gånger så effektiva som ett solvärmesystem i ett småhus.
– Bigger is better, konstaterar Christian Stadler och tillägger att förutom att solenergi är förnybar och gratis så avger den inga koldioxidutsläpp.
Men även om solens strålar är gratis så är inte anläggningarna det. Alla solvärmeanläggningar i Österrike får i dag bidrag från offentliga medel. Med höga kostnader är det svårt att få priset på solvärme att stå sig i konkurrensen och den är fortfarande beroende av subventioner.
– Efter 30 års utveckling av solfångartekniken har vi fortfarande höga kostnader. Det är nödvändigt med subventioner för att något företag ska våga satsa på solvärme och få konkurrenskraftiga priser, säger Christian Stadler och fortsätter:
– I Tyskland är priset på solvärme nere på 20–25 euro/MWh, inklusive subventioner. Utan subventioner hamnar solvärmepriset på 30–35 euro/MWh. Då är det svårt att konkurrera med naturgas, som är billigare, säger han och menar att EU måste hjälpa till att stödja solvärmen, framför allt som en del av fjärrvärmen.
Gatuhundarna utanför Graz skäller intensivt när konferensdeltagarna stiger ur bussen vid den gamla soptippen som nu förvandlats till high-tech-solvärmeanläggningen Helios.
Den flerfaldigt prisbelönta anläggningen, som är döpt efter solens gud Helios i den grekiska mytologin, ägs av Graz kommun och är integrerad direkt i kommunens fjärrvärmenät.
Helios har en kapacitet på cirka 3,5 MW under normal drift, men kan vid topplast komma upp i 10 MW. På långt håll ser man den 26 meter höga ”silon” som är ett energilager på 2 500 kubikmeter. Energilagret laddas av solvärmeanläggningen och avfallsgasen. (Se grafik.)
Helios solvärmeanläggning Guenter Scherf
– Det unika med Helios-projektet är att vi kombinerar den senaste tekniken för energilagring med befintliga resurser, som solenergin och deponeringsgasen här under, säger Guenter Scherf från Energie Graz.
Biogasen finns kvar i marken och tas tillvara från den gamla avfallsdeponin. I dag kommer energin i Graz till 25 procent från förnybara energikällor, men målet är att hälften av kommunens energianvändning ska vara grön och att solenergin ska utgöra en ansenlig del.
Totalt har anläggningen kostat 4,6 miljoner euro att bygga och subventionerats med 1,6 miljoner euro.
Läs också:
Soldriven bergvärme till 180 lägenheter
Heliosanläggningen, som startade i september 2017, producerar både värme och el, totalt 2,5 GWh värme och el till självförsörjning (överskottsel omvandlas till värme). Produktionen kommer nästan att fördubblas till cirka 4,8 GWh när anläggningen är färdigutbyggd.
I dag finns här 159 solfångare på 2 000 kvadratmeter, men anläggningen ska bli fem gånger så stor, 10 000 kvadratmeter, innan den är färdigbyggd. Solfångarna ska generera som lägst 400 kWh/m2 under ett år, det vill säga 800 MWh per år.
Ledningarna till solfångarna är varma, från 75 till 90 grader, beroende på driftläge. Något som uppenbarligen har en direkt effekt på grönskan intill.
– Gräset trivs där det är varmt. Det finns de som odlar grönsaker under solpaneler, berättar en av konferensdeltagarna.
Men jag vill fortfarande få fler svar på frågan varför det finns så många solfångare i Alperna. Jag ringer upp Andreas Somitsch, ingenjör på Energie Graz.Andreas Somitsch– Solenergi är en viktig ekonomisk faktor i Österrike. Det finns många företag och institutioner inom det här affärsområdet. Både solfångare och solceller blir också alltmer integrerade i privata småhus. Den tekniska utvecklingen inom solenergi och lagringssystem gör det möjligt att använda den i både små och stora fjärrvärmenät.
Allt fler solvärmeanläggningar har integrerats i det kommunala fjärrvärmesystemet, förklarar han och tillägger att solenergi självklart kommer att ersätta fossil energi. Frågan är bara när.
Men det finns utmaningar för solenergin, också i Österrike, påpekar Andreas Somitsch, och ger exempel på behov av stora samlingsfält med säsongslagringsapplikationer. För att kunna genomföra sådana innovativa lagringsprojekt är utrymme och infrastruktur i närheten av stadsområden ett måste.
– Helios-projektet – som ju har förvandlat en tidigare soptipp till en produktionsplats för hållbar solenergi – är ett gott tecken på hur hela staden Graz och stadens medborgare förändras i riktning mot ett ekologiskt tänkande, säger han och tillägger att han är övertygad om att solvärme kommer att spela en allt viktigare roll.
– Koldioxidbesparing kommer att vara den viktigaste metoden för att uppnå riktlinjerna för klimatkonferensen i Paris. Nya projekt med stora termiska solkraftverk med innovativa lagringsmetoder är mycket viktiga för att stödja den globala energiövergången till förnybar energi, säger Andreas Somitsch.Det 26 meter höga energilagret i Helios, Graz. Foto: Energie Graz
Inte långt från Graz ligger den lilla byn Thal, som har hamnat på världskartan tack vare att en av Österrikes superkändisar, Arnold Schwarzenegger, kommer därifrån. När den tidigare actionfilmstjärnan var guvernör i Kalifornien visade han ett stort engagemang för solenergi och klimatfrågor.
”Join us!
Arnold Schwarzenegger
Kom med och stöd förnybar energi!”
På senare tid har Arnold Schwarzenegger flera gånger försökt påverka president Donald Trump att satsa mer på solenergi och andra förnybara energikällor i stället för kol och kärnkraft.
Vid ett klimattoppmöte i den österrikiska huvudstaden Wien i våras riktade Arnold Schwarzenegger en direkt uppmaning till den amerikanske presidenten Donald Trump.
Än har inte Donald Trump svarat. Men hans tullar på importerade solpaneler har hittills stoppat investeringar på över 2,5 miljarder dollar i stora solenergiprojekt i USA, enligt nyhetsbyrån Reuters.Österrikes omfattande export av solfångar-teknik går i huvudsak till Europa.
Fakta/Solvärme
- Österrike har 5,2 miljoner m2 solfångare i drift, med en installerad kapacitet på över 3,6 GW som genererar drygt 2 100 GWh värme per år, jämfört med 140 GWh värme i Sverige.
- De österrikiska solfångarna minskar koldioxidutsläppen med över 400 000 ton.
- Den österrikiska solvärmebranschen omsatte 390 miljoner euro 2017 och beräknas skapa omkring 1 500 heltidsjobb.
Källa: Innovative Energietechnologien in Österreich Marktentwicklung 2017, en rapport från Bundesministerium für Verkehr, Innovation und Technologie.
Tio-i-topp-lista över solvärme i världen
- Barbados 515 kW/1 000 invånare.
- Österrike 418 kW/1 000 invånare.
- Cypern 399 kW/1 000 invånare.
- Israel 397 kW/1 000 invånare.
- Grekland 292/1 000 invånare.
- Palestina 289 kW/1 000 invånare.
- Australien 269 kW/1 000 invånare.
- Kina 236 kW/1 000 invånare.
- Danmark 204 kW/1 000 invånare.
- Turkiet 186 kW/1 000 invånare.
Fotnot: Tabellen visar världens tio ledande länder på solvärme räknat i solfångarnas kapacitet 2016 per tusen invånare.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen