”Väggarna är för små för att vi ska få plats med våra installationer”
Sättet hus ritas och byggs på orsakar stora problem och merarbete. Det menar den erfarne VVS-montören Nicklas Andersson.
Han har närmare 25 års erfarenhet av yrket och säger att det i stort sett alltid sett likadant ut. Måtten som ritats upp för rörinstallationer stämmer inte överens med verkligheten.
– Väggarna är för små för att vi ska få plats med våra installationer. Vi har tröttnat på det och vill lyfta frågan. Byggarna ser också det här som ett väldigt stort problem, säger Nicklas Andersson.
Läs mer: Utrymme för bra installationer lyfts fram i arkitekthandboken
Enligt honom är måtten på stommarna ofta för trånga för rören som ska in där. Det leder till att konstruktionen i slutändan inte blir rätt.
– Det händer att byggaren får slå på mer gips eller bygga på väggen in mot rummen, vilket gör att rummen blir mindre än de skulle vara bara för att klara kraven. Det blir merarbete både för byggaren och för oss att hålla på och be byggaren att ta upp hål och bygga ut väggen lite för att få plats, säger han och ger exempel:
– I dag ska det oftast in 75-rör i 70-stomme. 110-rör ska in i 95-stomme och så vidare. Det här slutar med att man får fixa ihop väggarna för att nå upp till kraven på isolering mot ljud och brand. Det tar onödig tid och ökar kostnaderna att lösa det på plats.
Läs mer: För trånga schakt bakom uppmärksammad isoleringsmiss
Nicklas Andersson säger att problemen han beskriver tar upp mycket tid och kraft. Han tror att okunskap ligger bakom.
– Konstruktörer verkar inte känna till att det är så här. Detta tas upp på projekteringsmöten, frågar man om väggarna räcker till för att få in rören så svarar de ja, men när ritningarna väl kommer så har det ändå glömts någonstans.
Vad krävs för att lösa det här problemet?
– Dels ska man fråga oss yrkespersoner som är ute på byggena hur det funkar i verkligheten. Lyssna på Säker Vatten som försöker påtala det här när det gäller byggtekniska förutsättningar. Konstruktörer och arkitekter behöver tänka på att det behövs tjockare väggar, få med det i ett tidigt ritningsstadium. Anpassar man väggarna efter verkligheten så får vi plats och beställaren får det de bett om. Det är så lite som behövs för att allt ska bli rätt och bra men så länge vi inte lyfter problemen så blir det samma sak år efter år och bygge efter bygge.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen