Logga in

Här blir det tuffare för frånluftsvärmepumpar

Publicerad
11 nov 2020, 15:00

De nya kraven för nära-nollenergi i småhus gör det svårare att räkna hem frånluftsvärmepumpar på vissa platser i Sverige. Det tror flera småhustillverkare.

Frånluftsvärmepumpar blir troligen mindre vanliga i småhus i norra Sverige framöver, enligt några småhustillverkare som VVS-Forum pratat med. Anledningen är de nya byggreglerna (BBR29) som gäller från september, med krav för nära-nollenergi.

”El straffas hårt med de nya reglerna och ju längre norrut desto tuffare blir det för frånluftsvärmepumpar. Det blir också svårare att räkna hem enplanshus än flerplanshus.”

David Norrman, teknisk chef hos Eksjöhus.

– Norr om Dalälven kan det bli tuffare för frånluftsvärmepumpar. Det beror dels på att vi inte kan räkna på allt för tjocka klimatskal för husen, dels att de nya reglerna är mer teknikneutrala och inte missgynnar fjärrvärme lika mycket som tidigare, säger Leif Sjöskog, teknikchef hos Trivselhus.

Läs mer: Här är värmepumparna som säljer bäst
SKVP-rapport: Värmepumpbranschen rivstartar

Att nå den nya kravnivån för energianvändning på 90 kWh/kvm, år för nybyggda småhus blir svårare med enbart frånluftsvärmepump. Enligt en konsekvensutredning från Boverket blir kostnadsoptimala energiprestandan för sådana hus, med de nya viktningsfaktorerna, 116 kWh/kvm, år. Motsvarande siffra för småhus med bergvärme och FTX blir 68 kWh/kvm, år.

– El straffas hårt med de nya reglerna och ju längre norrut desto tuffare blir det för frånluftsvärmepumpar. Det blir också svårare att räkna hem enplanshus än flerplanshus, säger David Norrman, teknisk chef hos Eksjöhus.

Arn-fall: Värmepumpen skulle spara el – men det blev tvärtom

Såväl Eksjöhus som Trivselhus har bergvärme i sina standarderbjudanden. Enligt David Norrman kommer det bli ett allt vanligare val från kunder i de norra delarna av landet.

Solceller får också ett uppsving, för att kompensera värmepumpens elanvändning. Däremot tror han inte att efterfrågan på FTX blir lika stor.

– Bergvärmepumparna är så pass bra, så det behövs inte FTX. Det är mer en komfortgrej. Energibesparingen blir inte så stor. Enligt våra kalkyler cirka tre kWh/kvm, år lägre än med bara bergvärme. Men installationskostnaden är stor, säger David Norrman.

En annan förändring i och med de nya reglerna är att det blir enklare för mindre småhus att klara energikraven. Tidigare var hus över 200 kvadratmeter gynnade.

– Förändringen är bra, för det är ju konstigt om BBR triggar människor att bygga större hus än de behöver, säger Leif Sjöskog.

Han tycker även att Boverkets kommande klimatdeklaration verkar bra (krav från 1 januari 2022). Den ska omfatta husets hela klimatavtryck och inte bara energianvändningen.