Logga in

”Vi lär upp dem – sedan kommer andra företag och tar dem”

Publicerad
21 sep 2020, 06:00

Att lägga kraft på att lära upp en montör som sedan lämnar för ett annat jobb. Det är inte bara snopet utan också något som gör att många tvekar att ta emot lärlingar, enligt flera företagare som VVS-Forum talat med.

– Vi lär upp dem och gör en investering i dem. Sedan kommer ett mindre företag och ger dem bättre betalt och lite glassigare bil och annat och så står vi där utan den färdiga montören, säger en person som jobbar i chefsposition på ett större VVS-företag i Västsverige.

Enligt honom är det ett vanligt problem som det pratas mycket om i branschen. Dels den allmänna tveksamheten inför lärlingsanställningar, dels att vissa firmor undviker att ha lärlingar men gärna lockar över dem så fort de blivit fullfjädrade montörer.

Läs mer om lärlingsproblematiken: ”Firmorna vill bara ha färdiga montörer”

Chefen på företaget, som vill hålla sig anonymt utåt i sammanhanget, hävdar att de utbildat många lärlingar under åren men att det inte är ovanligt att de försvinner till i första hand mindre företag.

– Nyligen hade vi en lärling som gjorde provet efter att vi hjälpt honom med mycket grejer. Ett halvår senare säger han upp sig och går till en mindre konkurrerande firma med bara ett fåtal anställda. Då blir man lite förbannad. Generellt sett så är det ofta så att de större företagen lär upp folk medan de mindre sällan gör det. Jag har inte statistik på det så jag ska inte säga för mycket, men det känns så och det är många som pratar om det i branschen.

Men det är ju en fri marknad, konkurrerar inte ni på lika villkor med mindre företag om arbetskraften?

– Så är det ju, men det är mer komplicerat för oss större att börja erbjuda höjda löner till enskilda. Höjer man för en ny gubbe så ska man höja för många andra och det blir en karusell av det till slut.

– Det här är ett problem som gör att större rörföretag är försiktiga med sina lärlingsanställningar. Kommer de dessutom från en familj som har rörföretag så blir vi ännu mer försiktiga för de använder oss bara som en bra utbildningsplats enligt mina erfarenheter.

En annan företagare VVS-Forum talat med driver själv en mindre firma med ett fåtal anställda och delar farhågorna om att den ”investering” det är med lärlingsanställningar inte ska betala sig.

– Det finns i bakhuvudet på många, det är därför de flesta säger nej till lärlingar. Men ska vi upprätthålla en produktion i Sverige och ha en kompetensförsörjning i framtiden måste vi ju se till att lära upp nytt folk, säger han.

Båda företagarna efterlyser åtgärder från regeringen för att göra det billigare att anställa lärlingar och på så sätt minska tveksamheten.  

VVS-Forum har tidigare skrivit om att lärlingsjobben har minskat kraftigt under coronakrisen, som har gjort arbetsgivare extra försiktiga. Ett av de bolag som fortsatt att anställa lärlingar i samma takt som tidigare är Rörläggaren i Malmö. Kerstin Holen är HR-chef där och berättar hur de resonerar.

– Vi planerar långsiktigt och ser lärlingar som en viktig rekryteringsbas. Det är också att ta ansvar gentemot branschen och se till att det finns en återväxt.

– Vi har många som börjat som lärlingar hos oss och blivit kvar i många år, vi ser det också som ett otroligt bra sätt att ha en möjlighet att forma deras kunskap efter vad vi behöver, säger hon.