Logga in

Ska jag rekommendera avloppsvärmeväxlare till kunderna?

Publicerad
24 sep 2020, 06:00

VVS-montören vet inte vad han ska svara när kunderna frågar om avloppsvärmeväxlare. Energiexperten Roland Jonsson, WSP, reder ut tekniken och fördelarna.

Svar: Jag tror mycket på avloppsvärmeväxlare. De är inte särskilt vanliga i dag så marknaden är enorm. Att installera avloppsvärmeväxlare är en bra energibesparande åtgärd som också ger effektreducering.

En del som räknar och kommer fram till att avloppsvärmeväxlare inte är lönsamt missar effektreduceringen, den får man inte glömma.

Här är experterna som du kan ställa frågor till i VVS-Forums nya satsning

Läs mer om avloppsvärmeväxlare: 15 sätt att hämta värme i avloppet

Avloppsvärmeväxlarna kan se väldigt olika ut, beroende på tillverkare. De enklaste är egentligen bara en liten kopparplåt där avloppsvattnet från duschen rinner över och förvärmer kallvattnet till blandaren. Vilket gör att det behövs en mindre mängd tappvarmvatten.

Priset skiljer också mycket. Den billigaste kan köpas på postorder för 1 500 kronor. Även en sådan kan ge bra effekt vid duschen. Vilken modell man ska köpa beror helt på hur den ska användas, vilken prestanda som behövs.

Där måste man sätta upp på vad man vill uppnå. Ställ dessa krav på leverantören.

Har man en värmepumpanläggning, minskar belastningen på den, man kanske kan ha en mindre varmvattenberedare som blir billigare och dessutom bör värmepumpen hålla längre eftersom den körs skonsammare.

Hur lönsamt är det att värmepumpen håller ett par år längre? Det tas sällan med i kalkylen för värmepumpen och att en mindre beredare har lägre isolerförluster tänker man inte alltid på.

Det finns en stor kunskapsbrist kring avloppsvärmeväxlare men fördelarna är stora så jag tycker att alla VVS-firmor ska läsa på.

Ett räkneexempel:
Om man ska bygga ett nytt hus måste man klara en viss energiprestanda. Alla komponenter som isolering och effektivitet spelar roll.

Om man installerar energiåtervinning från spillvattnet kan det ge en energibesparing motsvarande 5 cm isolertjocklek på huset. Avloppsvärmeväxlaren är billigare eftersom väggarna kan göras tunnare och den försäljningsbara ytan ökar.

Det kan vara värt 50–100 000 kronor per kvadratmeter eller 5 000 000 kronor i ett hus på 2 000 kvadratmeter.

Den årliga elanvändningen ökade istället från drygt 30 000 till 43 000 kilo­wattimmar. Men det är faktiskt inga konstigheter.

Om man ska bygga hållbart måste naturligtvis energin ur spillvattnet återvinnas – hur kan man annars kalla huset hållbart om en tredjedel av energin spolas bort?

Har du en fråga till Roland? Mejla den till redaktion@vvsforum.se