Logga in

”Det svåraste har varit att få maken att inte lägga sig i allt”

Publicerad
9 sep 2020, 06:00

Eva Fleetood Karlssons krav för att ta över vd-rollen för familjeföretaget var att få förändra från grunden

När telefonerna plötsligt dog i våras på Rör-Karlssons kontor i Mönsterås trodde Ewa Fleetwood Karlsson och hennes medarbetare i familjeföretaget först att de hade gått sönder. Men det visade sig vara upptakten på coronapandemin.

– Allt stannade upp. Det var helt galet, säger hon.

Övriga delar i serien om familjeföretag:
Ångrade försäljningen av VVS-företaget: Hon fick se familjens ”pärla” gå i konkurs
Instalcobossens råd till familjeföretagen: ”Vänta inte för länge med att sälja”
Företagsrådgivarna: Brist på framtidsplan kan bli en kalldusch

De kortidspermitterade personalen i två veckor men fick kalla in alla igen när verksamheten rullade igång.

– Peppar, peppar har vi klarat oss bra. Jag tror det beror på vår bredd i kompentens och verksamhet och att vi har satt upp krisplaner för olika scenarier. När allt inte går på räls är det extra skönt att vi känner varandra så väl.

Rör-Karlsson har varit i familjen sedan starten 1917. I dag ägs och drivs det av tredje, fjärde och femte generationen Karlsson under ledning av Eva Fleetwood Karlsson.

Ted Fransson är lärling hos Rör-Karlsson. Många av företagets medarbetare har kommit som lärlingar och blivit kvar. Det har skapat ett speciellt arbetsklimat, berättar vd Eva Fleetwood Karlsson. Foto: Lina Alriksson

Eva Fleetwood Karlsson säger att företaget var som ett mixerbord som behövde skruvas på lite för att allt skulle bli optimalt när hon ersatte maken Håkan som vd för fem år sedan.

Hon hade halkat in i företaget mellan graviditeter, arbetat sig upp från lager till kvalitetsarbete och hade egentligen helt andra planer när en extern styrelseledamot droppade hennes namn.

I icke-börsnoterade familjeföretag har kvinnor oftare ledande poster än i andra bolag, så det är inget unikt. Den speciella utmaningen för henne var den personen som står henne närmast – maken.


”Man kan säga att han är kalkylatorn och jag är kontrollanten.”

– Ja, den svåraste nöten har varit att få honom att inte lägga sig i allt. Det får han fortfarande jobba på. Han har numera hand om projektering och offerter. Man kan säga att han är kalkylatorn och jag är kontrollanten, säger hon.

Hennes andra villkor för att ta på sig vd-rollen var att få förändra företaget från grunden. Det handlade bland annat om att styra upp organisationen med tydligare roller, kvalitetssäkring och få bättre kontroll på flödena, från beställningar till färdiga jobb.

Som vd vill hon ha koll, men en viktig del av hennes arbete är kommunikation, säger hon.

– Kommunikationen är jätteviktig. Varje vecka skickar jag ut sms med lite skvaller om vad som har hänt under veckan, vilka jobb vi fått in och månads­bokslut. Jag vill ha en transparens gentemot medarbetarna hela tiden, uppmärksamma om det har gått bra, följa upp om det går dåligt och ställa frågan hur det blev som det blev.

Det var det viktigaste i Evas förändringsarbete – att ha alla med sig.
Målen följs upp vid personalmöten och alla ska känna att de kan fokusera på dem och bidra till att klara målen.

Tidigare fungerade företaget mer som en familj än ett bolag, berättar hon.

– Alla hjälptes åt med allt. Nu har alla sina roller och vet vem som ansvarar för vad. Det är en förutsättning för att kunna reda ut vad som gått snett i flödet om en kund skulle bli missnöjd.

Hon har också satt upp tydliga gränser mellan jobb och privatliv för henne och maken Håkan. Hemma är de gifta och på jobbet är de arbetskamrater som alla andra.

– Det fungerar faktiskt bra, säger hon.

Maken har redan börjat gå ner i arbetstid och för honom finns det naturliga ersättare internt. Vem som ska axla Eva Fleetwood Karlssons mantel som ”kontrollant” i framtiden är svårare att lösa.

Samling för veckoinformation som är en viktig kanal för att nå ut med nyheter och information till personalen. Vid bordet står Christina Erlandsson, Lars Karlsson, Eva Fleetwood Karlsson och Eric Karlsson. I bakgrunden syns Mattias Sjögren och Oscar Lindblom. Foto: Malin Gustavsson

Men hon kan inte tänka sig att sälja företaget som varit i familjen i drygt 100 år, säger hon.

– Många av våra kunder har kommit till oss i generationer. De känner oss och litar på oss för att vi är ärliga. Det är speciellt att ha den relationen till kunderna och att veta hur de vill ha det.

Hon berättar att en kund är väldigt rädd om sina saker och förväntar sig att montörerna är särskilt försiktiga när de kommer. En annan vill alltid att de stannar för en kopp kaffe.

Lyhördhet, kommunikation och transparens är viktigt både mot kunder och internt för Rör-Karlsson.

– Våra medarbetare har kommit till oss som lärlingar och blivit kvar. Det är en väldigt speciell feeling att känna varandra så väl. Alla de här mjuka värdena är jag rädd skulle gå förlorade om vi gick upp i ett större bolag.

Så hur ser planerna ut för din framtida exit?
– Jag är 57 år och planerar att fortsätta jobba ett tag till, så jag har några år på mig att lösa det.

FAKTA

Rör-Karlsson

Grundades: 1917.

Säte: Mönsterås.

Gör: Allt som har med rörinstallationer att göra – från enkla reparationer och badrumsrenoveringar till komplicerade industriarbeten.

Medarbetare: 25.

Ägare: Idag är det tredje generationen Håkan och fjärde generationen Lars som äger företaget. Håkans fru Eva Fleetwood-Karlsson är vd, sonen Eric är VVS-montör och sonen Jesper är service­ledare.

Omsättning: Drygt 39 miljoner kronor 2019.