Logga in

Nej – en go’ och blöt kamelkyss är inte vattensprut

Publicerad
3 jun 2020, 09:00

Nästan 3 000 har gjort quizet om rörläggar-slangord och medlemmarna i Rörmokare utan gränser har bra koll på tugget: Medelpoängen är 11,3!

Det lättaste ordet var gnistapa – 95 procent vet att det åsyftar en elektirker. Svårare var då himpavimpa – nippelnyckel – som 65 procent satte. En annan luring var kamelkyss som alltså inte är vattensprut, som många trodde, utan en vaskrensare.


Har du inte gjort quizet? Här är det!

Mathias Björnsson.Mathias Björnsson, glasmästare (!) från Botkyrka i Stockholm, var en av de som fick alla rätt i quizet. Han hade inga problem pricka in rätt svar på vad en ”aprunk” är och vad ”underkjolafett” är för något.

Hur kan en glasmästare vara så bra på rörmokarslang?

– Jag använder slang dagligen på jobbet. Vi gör VVS-jobb också inom bygg och entreprenad. Jag är inte utbildad VVS-montör, men gör det som man får göra utan utbildning och certifikat. Så man har snappat upp ett och annat. Jag är också medlem i Rörmokare utan gränser.

Är det skillnad på glasmästar- och rörmokarslang?

– Ja, vi har lite olika slang. För en glasmästare är till exempel ”apskit” monteringslim för bilglas. En ”dora” är ju ett fönster och ”varing” är en dörr.

Vilket är ditt favoritord när det gäller rörmokarslang?

– ”Gnistapa” får det bli!

Orden i quizet har VVS-Forum fått av Pia Nilsson, den före detta VVS-montören som har skrivit en hel universitetsuppsats universitetsuppsats om svinpittar, kamelkyssar och gnistapor. Hon tycker det är väldigt roligt att så många har gjort quizet.

– Det visar att de som har skickat in ord när jag gjorde undersökningen inte har hittat på, utan materialet är ärligt. Att många känner till orden ger valuta till hela uppsatsen. Och när det har delats i en grupp som Rörmokare utan gränser, och så många har många rätt, visar det att slangorden har en geografisk spridning också.

Har du något favoritslangord själv?

– Ett ord som sätter fingret på så mycket: ”Innerfitteskinn” som åsyftar den typ av mjuk hud folk som inte jobbar praktiskt med kroppen, utan sitter på kontor, har. Men första gången jag fick frågan vågade jag inte säga det för det är ju lite fult …

Hur mycket slang upplevde du att det var på arbetsplatserna när du själv jobbade som VVS-montör?

– Vissa ord används mer frekvent än andra, som julgran till exempel. Men de grövsta orden användes inte, kanske att rörstöd ibland kallades för ”hora”, men annars håller det på att försvinna. Och om jag var närvarade märkte jag att männen inte ville använda de värsta orden utan med dem riktade de sig helst till andra män.

 

Här är de rätta svaren i VVS-Forums rörmokarslangquiz/

1) Julgran = Stegborr/antennborr för metall, främst diskbänkar.

2) Aprunk = Ett smörjmedel för avloppsrördelar eller ett smörjmedel för kabeldragning i rör.

3) Himpavimpa = Nippelnyckel, universalverktyg.

4) Svinpitt = Stålrörskoppling som är både höger- och vänstergängad eller skruvutdragare, vänstergängat spetsigt verktyg som används för lossning av avbrutna bultar.

5) Underkjolafett = Locherpasta, en tätningspasta som används på gängor tillsammans med lin, och ibland även på klämringskopplingar.

6) Kamelkyss = Vaskrensare.

7) Rakvatten = Vätskan i ett vattenpass.

8) Fegislapp = Installationsinstruktion

9) Rörhalva = Lärling.

10) Gnistapa = Elektriker.

11) Spåntupp = Snickare.

12) Kladdjocke = Målare.

13) Ullhare = Isoleringsmontör.

14) Kragluffare = Yrkesperson som vistas på en byggarbetsplats i kostym.