Logga in

”Det här är inget vi gör för att vara snälla”

Publicerad
3 jun 2020, 06:00

”Vi märker att många kunder vill göra medvetna val”. Det säger vd:n för koncernen BLS, som återigen nominerats till Samhalls Visa Vägen-pris för att de öppnar arbetsmarknaden för personer med funktionsvariationer.

Grattis Rebecka Spånberg, vd för koncernen BLS Industries, som är ledande i Skandinavien på sanitetsprodukter för badrum och kök! Ni nådde inte hela vägen fram i fjol. Hur känns det att få en ny chans att vinna?
– Tack, vi är oerhört glada för uppmärksamheten. Vi har arbetat aktivt med att hjälpa de som står långt ifrån arbetsmarknaden i 24 års tid. Att vi återigen blir uppmärksammade för det arbete vi bedriver påminner oss om att det är något bra vi gör.

November 2019: Dubbla priser till Rebecka Spånberg och BLS

Du och BLS har nominerats till och vunnit fler priser tidigare, bland annat Årets företagare. Vad av detta har betytt mest för dig?
– Det som betyder allra mest är den glädje och stolthet som våra medarbetare känner för sin arbetsplats när vi lyfts fram positivt. Vi märker också att allt fler kunder vill göra medvetna val och då stärker även detta hållbarhetsarbete våra varumärken ytterligare.

Varför är det viktigt att arbeta med inkludering?
– Det är inget som vi egentligen pratat om, utan det har alltid varit en självklarhet att arbeta med att få med oss alla, även de som har haft det lite svårare. Det påverkar människors vardag i hög grad att ha ett arbete att gå till och att få känna sig delaktig.

– Den duktigaste, lojalaste medarbetaren kan ha haft det tufft och vägen tillbaka är ibland lite längre. Då är det viktigt att det finns arbetsgivare som är beredda att sträcka ut handen och hjälpa dessa personer in i arbetslivet.

– Har de bara engagemang och får möjligheten att visa och bevisa över tid vilka förmågor de har, så kan du få en fantastisk kollega och medarbetare. Lyckas vi, så skapar vi stora värden genom att se människor växa och utvecklas samtidigt som vi får engagerande och ansvarstagande medarbetare.

”Vi märker också att allt fler kunder vill göra medvetna val och då stärker även detta hållbarhetsarbete våra varumärken ytterligare.”

Känner du till fler företag i VVS-branschen som jobbar med inkludering som ni?
– Det finns många företag som aktivt arbetar med social hållbarhet i samhället i form av praktikplatser för ungdomar, studiebesök, arbetsträning med mera. Men jag känner inte till något specifikt företag inom vår bransch som gör det i samma omfattning. Framförallt inte att de vågar berätta om det. 

– Därför vill vi ta tillfället i akt och uppmana branschkollegor att ta chansen att våga vara annorlunda och se till förmågor istället för hinder, för resultatet blir så mycket bättre. Vi väljer att vara ambassadörer för det vi gör och är stolta för att vi vågar tänka annorlunda.

Oktober 2017: Rebecka Spånberg är landets mest framgångsrika kvinnliga VVS-företagare

Varför tror du att det kan vara känsligt att berätta om socialt företagande?
– Jag tror att många produktionsanläggningar vill framstå som moderna, helt automatiserade och helst utan människor, på sin höjd en ingenjör som maskinoperatör. Varken samhället i stort eller vår arbetsplats består av bara ingenjörer.

– För produktionen behöver vi alla typer av specialister, de som kan automation, men också de som är noggranna med att produkterna blir rätt sammansatta och paketerade.

– Det var inte så många år sedan som vi hamnade i tidningen under ”Dagens ris” för att vi valde att ta in människor med funktionsvariationer. En del som inte är tillräckligt insatta, riskerar kanske att tro att företaget utnyttjar situationen och ger personer som upplevt utanförskap tråkigare arbetsuppgifter, vilket är långt ifrån vår verklighet. Vi väljer att se till vad en människa kan, i stället för till vad de inte kan.

– Det är också viktigt att understryka att vi inte heller har ett väl utvecklat samarbete för att enbart vara snälla, utan också för vår egen verksamhets bästa.

Hur kommer ni att fira en eventuell seger?
– Fira ska vi såklart göra, hur har vi inte bestämt ännu. Men att inkludera alla – det lovar jag att vi ska göra.

Fotnot: Visa vägen-priset delas ut av Samhall och uppmärksammar dem som går i bräschen för personer med funktionsvariationer och bryter deras utanförskap på arbetsmarknaden.