Sofia lämnade frisörsalongen och blev konsult-vd
Sofia Lundborg yrkesväxlade för tio år sedan och utbildade sig till VVS-ingenjör. Nu är hon vd och delägare i konsultbolaget VVS Tjänst.
Sofia Lundborg utbildade sig först till frisör och drev egen salong i fem år. Då bestämde hon sig för att byta yrkeskarriär.
– Frisörjobbet var jättekul, men jag började att få lite problem med händerna och kände att det inte var ett framtidsyrke för mig. Jag ville plugga vidare till något annat på högskola.
Hon utbildade sig till VVS-ingenjör på IUC (numera Insu) i hemstaden Katrineholm.
– Jag sökte mig till en mansdominerad bransch. Det är där som pengarna finns tyvärr, även om det har blivit bättre med jämställdheten. Jag visste att IUC hade en bra utbildning som resulterade i jobb och tyckte att det var spännande att det inte fanns så många tjejer.
Hon gjorde praktik på Rörproduktion i Norrköping och där fick hon jobb när utbildningen var klar 2012.
– Jag jobbade med kalkyl, projektering och projektledning och var då den ende på företaget som ritade.
2014 köpte Rörproduktion enmansföretaget VVS Tjänst Dan Filipsson i Norrköping. Sofia Lundborg blev då vd i konsultbolaget VVS Tjänst.
I dag har företaget tolv anställda. Platskontor finns i Norrköping, Katrineholm och sedan årsskiftet 2019/2020 även i Kalmar.
2018 utsågs VVS Tjänst till ett superföretag av tidningen Veckans Affärer och Bisnode. Superföretagen klarar fyra år i rad högt ställda krav på både tillväxt, lönsamhet och avkastning.
Sedan två år ingår Rörproduktion och VVS Tjänst i Sandbäckenkoncernen.
– VVS Tjänst är enda VVS-konsulten i Sandbäckens och ett fristående bolag. Det är vattentäta skott mellan VVS Tjänst och övriga bolag i koncernen. Ungefär 80 procent av våra kunder är externa, förklarar Sofia Lundborg som också är delägare i bolaget.
Konsulternas trendspaning inför 2020: ”Effektfrågorna blir viktigare än någonsin tidigare”
De externa kunderna är förutom VVS-entreprenörer också fastighetsägare och kommuner.
– Vi jobbar mycket mot slutkund och det har varit framgångsrikt för oss. Många slutkunder vill ha med oss i tidiga skeden av projekten. Då har vi stor möjlighet att påverka utformningen på VVS- lösningarna och att husen anpassas för dem.
En fördel med att ingå i miljardkoncernen Sandbäckens, förutom finansiella muskler, är goda möjligheter till återkoppling från installatörsledet.
– Våra medarbetare är entreprenörsinriktade och duktiga på att projektera effektivt tack vare möjligheten att bolla idéer med rörmokare inom koncernen. Det resulterar i lösningar som kan spara pengar till slutkunden , säger Sofia Lundborg.
Som vd uppskattar hon friheten och möjligheten att förändra saker jämfört med om hon skulle jobba i ett större konsultbolag.
– Min främsta styrka är inte de tekniska kunskaperna utan det organisatoriska och att arbeta med utveckling. Jag lyssnar på personalens synpunkter och är inte rädd för att justera saker efter deras önskemål.
Hur ska branschen locka till sig fler kvinnor?
– En idé jag har är att åka ut till högstadieskolor och berätta om mina erfarenheter för elever som ska söka in till gymnasiet. Jag hade önskat att någon hade talat om för mig att jag kunde bli VVS-ingenjör ganska enkelt och på kort tid. Att gå VVS- och fastighetsprogrammet ger en jättebra grund för att sedan läsa vidare till ingenjör. Om jag hade varit 16 år nu hade det varit lättare att välja VVS om en 35-årig tjej berättade för mig att det kommer att gå jättebra.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen