Logga in

Installatör föreslog garderob för att dämpa bullret från vattenrenare

Publicerad
17 feb 2020, 06:00

Den nya vattenrenaren förde ett sådant oväsen att paret i villan inte kunde föra ett normalt samtal. Företaget som installerat vattenrenaren tipsade paret om att sätta in den i en garderob.

En villaägare i Södermanland köpte en vattenreningsanläggning för 88 872 kronor. Säljaren var ett vattenreningsföretag från Mälardalen, som också stod för installationen.

Missljudande värmepump blev en dyr affär

Problemen uppstod direkt efter att vattenreningsanläggningen installerats i villans grovkök. Bullret från motorn till reningsverket och vibrationerna var först på 98,3 decibel (dB), motsvarande ljudet från en motorsåg, enligt villaägaren.

Vattenreningsföretaget satte in gummidämpare för att minska vibrationerna i väggen och en slang sänktes ner under vattennivån. Bullret minskade, men låg ändå på 68 dB (motsvarande en dammsugare).

Därefter föreslog företaget att pumpen skulle isoleras och sänkas ner i husgrunden. Villaägaren kontaktade Konsumentrådgivningen, som rådde paret att tacka nej till förslaget.

Bolaget svarade att de inte gör återköp, utan kan sälja den till en ny kund. Men ”vid detta tillfälle fanns ingen potentiell kund”.

Villaägaren krävde via Allmänna reklamationsnämnden (Arn), att köpet skulle hävas.

Företag fick återta bullrande värmepump

Företaget menade att det inte fanns några fabrikations- eller installationsfel på utrustningen och att vattenreningsanläggningens ljudnivå inte var högre än från en tvättmaskin.

Dessutom hävdade bolaget att man kommit överens om att köparen kunde bygga en isolerad garderob runt filtret i tvättstuga för att dämpa bullret.

Villaägaren anlitade en hantverkare som avrådde bestämt både från detta, eftersom det var ”omöjligt att bygga in produkten i en Ikea-garderob på grund av värme, ljud, ventilation och vattentäthet”.

Därför får värmepumpen fortsätta bullra

Arn gick på villaägarens linje och konstaterade att de åtgärdsförslag som vattenreningsföretaget lagt fram inte var fackmässigt godtagbara.

Därför anser nämnden att villaägaren har rätt att häva köpet.