VVS-konsulten: Stambyten i skolor en av årets stora utmaningar
Nytt år och nytt decennium. Det innebär många nya projekt att fördjupa sig i och regler att förhålla sig till. Så här ser tre konsulter på sina kommande utmaningar.
Anders Wester, planeringsansvarig Exengo:
Många totalrenoveringar
Det närmaste året kommer VVS-konsultbolaget framförallt att arbeta med skolor och kontor. Många skolor byggda på 1950- och 60-talen har stora renoveringsbehov. Det handlar ofta om totalrenoveringar med stambyten och helt nya VVS-tekniska system.
En annan trend som Anders Wester ser komma är ökat byggande av så kallade ”long stay hotels” som liknar lägenhetshotell fast med gemensamma utrymmen för arbete.
– Energianvändningen är fortsatt viktig och i många projekt är ambitionerna högre än lagkraven, säger Anders Wester.
Miljöcertifieringar ökar administrationen i projekten. Därför är det viktigt att ta med det i beräkningen när budgeten bestäms, tipsar han.
– Samtidigt arbetar vi mer och mer integrerat i 3D-modeller, vilket underlättar och till viss del väger upp för annat som tar mer tid, säger Anders Wester.
Mer om trender: Fyra installationsbolag svarar om vart svensk ekonomi är på väg
Agneta Persson, vd Anthesis Sverige:
Effektfrågorna kommer stort
Under 2020 kommer effektfrågorna att bli viktigare för fastighetsägare än någonsin tidigare, förutspår Agneta Persson. Anledningen är att flera elbolag inför så kallade effekttariffer som gör att elnätspriset ökar med använd effekt. Det kommer att prägla många projekt och fallstudier kring energieffektivisering i hus som Anthesis arbetar med.
Det nya decenniet inleds också med nya byggregler för nära noll-energi, något som hon tror främst kommer att leda till förändringar för småhustillverkare. Tidigare lösningar med uppvärmning av frånluftsvärmepump kommer sannolikt inte att klara Boverkets nya krav.
Mer om frånluftsvärmepumpar: Fortsatt minskning för frånluftsvärmepumpar
En annan tydlig trend som tar kraftigare fart i år, enligt Agneta Persson, är satsningar på hållbart samhällsbyggande med fokus på hälsa och sociala aspekter. Det har länge talats om ”gröna lån”, men nu efterfrågas även ”sociala lån” för upprustning av utanförskapsområden. Brittiska Manchester är ett gott exempel.
Värdering av samhällsekonomisk nytta blir också ett starkare konkurrensmedel vid tävlingar om exempelvis markanvisningar. Fastighetsbolag kommer i högre utsträckning att visa siffror på koldioxidutsläpp, påverkan på naturen, med mera.
Steve Hunt, vd Steven A Hunt & Associates:
Digitaliseringen stöper om byggindustrin
Sensorer för att övervaka och anpassa drift med realtidsrespons kommer att förbättra byggnaders kvalitet och i slutändan livet för de som använder dem. Det säger Steve Hunt på brittiska teknikkonsultföretaget Steven A Hunt & Associates till marknadsundersökaren Global Data.
Steve Hunt menar att digitaliseringen håller på att stöpa om byggindustrin och att framtiden bär med sig betydande möjligheter som ännu inte utforskats.
– Sensorer installerade i befintliga lager och i nybyggnation kommer att spela mycket större roll när ”big data” analyseras och används för att bättre kontrollera system och informera människor. Installationer som belysning, BMS (Building Management System), brandlarm och säkerhet kommer att kontrolleras tillsammans och vara mer användbara för operatörerna, säger han.
Mer om digitalisering: Här tillverkas framtidens värmepumpar
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen