Logga in

Sätter teknisk isolering i fokus

Publicerad
29 jan 2020, 11:11

Det ska bli ordning på den tekniska isoleringen. En ny branschstandard sätter nivån.

Nu finns en remiss till branschstandard för teknisk isolering. Bakom den står Isoleringsfirmornas Förening.

Johan Sjölund. Foto: Jan Fredriksson– Med branschstandarden vill vi sätta teknisk isolering på kartan. Standarden ska framför allt vara statushöjande för vår lilla bransch. Den är liten och får inte, rent bokstavligt, tillräcklig plats när det gäller installationsutrymme, säger Johan Sjölund, verksamhetschef på Isoleringsfirmornas Förening.

”Man blir ju ledsen, men det är tyvärr så här verkligheten ser ut”

Standarden innehåller riktlinjer för god konstruktion och utförande vid isolering av tekniska installationer. Det ska begränsa energiförluster, risk för personskador samt säkerställa rimliga driftsförhållanden och livslängder för installationer och isoleringar.

Meningen är att standarden ska underlätta för VVS-branschen att göra rätt. Den också vara hjälpmedel för beställare, konsulter, isoleringsentreprenör och besiktningsmän.

– Hela branschen ska stå bakom, inte bara vår bransch, utan hela byggbranschen – allt från beställare och byggare till VVS-konstruktörer, rörmokare och isolerare, säger Johan Sjölund.

Därför har byggherren fel uppfattning om reglerna

Standarden behandlar isolering av rör- och ventilationskanaler och utrustning. Det går att tillgodoräkna olika materialval och lösningar, exempelvis att ta hänsyn till isolerade rörupphängningar, så kallade distansskålar.

”Någonstans borde varningsklockorna ringa”

I standarden finns tabeller för beräkna isolertjocklek som kan användas vid dimensionering. En tillhörande exempelsamling visar användbara lösning vid normala temperaturer. Den kan användas för att föra in krav i tekniska beskrivningar i anslutning till AMA VVS & Kyla 19 som inte längre har någon isoleringstabell.

– Det har kommit önskemål om en ersättare, någon form av tabell. Vi vill egentligen inte ha en sådan utan det är därför formulerat som rekommendationer.

Standarden har tagits fram med stöd från SBUF, Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond.

Fram till 14 februari går det att lämna synpunkter på remissen. Läs mer och lämna synpunkter här.