Logga in

”Det är först i efterhand som jag förstått hur stort det är”

Publicerad
28 nov 2019, 08:19

Inom loppet av 1,5 månad vann vd Rebecka Spånberg och BLS Industries/Purus två priser. Bakom utmärkelserna ligger ett långvarigt arbete med att bryta utanförskap och utveckla medarbetarna.

Visa-vägen priset, som delas ut av Samhall, uppmärksammar dem som går i bräschen för personer med funktionsvariationer och bryter deras utanförskap på arbetsmarknaden. 

Ystadsföretaget BLS Industries med varumärkena Purus, Jafo, Unidrain och Trio Perfekta var en av nio regionvinnare som gjorde upp om titeln Årets arbetsgivare.

Rebecka Spånberg är landets mest framgångsrika kvinnliga VVS-företagare

Det bar dock inte hela vägen för BLS utan vinnare i riksfinalen blev Grönsakshallen Sorunda.

– Bara att bli nominerad var jättekul och vi är väldigt stolta över priset i region Skåne. Det är först i efterhand som jag har förstått hur stort det är, säger Rebecka Spånberg vd för BLS Industries.

Ni ser oss och ni gör inte skillnad på oss och andra anställda, svarade de.Samma dag som hon skulle ta emot regionpriset i Malmö var hon ute i fabriken och frågade medarbetare som jobbar eller har jobbat för Samhall om varför företaget förtjänade att vinna.

– Ni ser oss och ni gör inte skillnad på oss och andra anställda, svarade de. 

BLS Industries har samarbetat med Samhall sedan 1997 i olika former. 

Totalt är det nu närmare 50 personer från Samhall som jobbar för BLS. 

Arbetsuppgifterna handlar om att sköta om vissa maskiner, montering och arbetsledning.

– Vi rekryterar många från Samhall också, säger Rebecka Spånberg

För företagets del är fördelen att få ett arbete utfört av engagerade och ansvarsfulla medarbetare. 

– Man kan tycka att en golvbrunn är en ganska simpel produkt, men varje komponent i den har betydelse. En felaktigt monterad golvbrunn i ett badrum medför stora risker för vattenskador, påpekar Rebecka Spånberg. 

Varje del i produktionsprocessen är därmed viktig och noga kontrollerad. Samhallmedarbetarna har ett stort ansvar även om den unika arbetsuppgiften kan vara monoton och enkel. 

– De lägger skruvarna i påsen eller sätter dem i brunnen och sköter därmed sin del att kedjan. Vi ser inte hindren utan deras unika förmåga och de mår bra av att bidra. Det finns inget skitgöra. 

VVS-chef prisad för bästa arbetsmiljön – ”Jag har en vision att vi ska vara 50–50 procent män och kvinnor i VVS-branschen”

Vinnarna på riksnivå och i regionerna utsågs av en namnkunnig jury med medieprofilen Jan Scherman som ordförande, prins Daniel, Bettina Kashefi, chefekonom på Svenskt Näringsliv, ärkebiskop Antje Jackelén, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson samt Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson.

Det är lätt att vara vd när det går att delegera till människor som tar ansvar, har mod och engagemang.

I början av november utsågs Rebecka Spånberg till Årets företagare i Ystad av organisationen Företagarna. 

– Alla våra fantastiska medarbetare har del i det priset. Det är lätt att vara vd när det går att delegera till människor som tar ansvar, har mod och engagemang. Då får jag balans i livet, kan cykla hem från jobbet med lådcykeln på eftermiddagen och hämta barnen på förskolan, säger Rebecka Spånberg. 

En annan orsak till företagarpriset tror hon är att Purus är en attraktiv arbetsgivare. 

– Ystad ligger en bit från de stora städerna och företagen kämpar med kompetensförsörjningen. Vi behöver hitta duktigt folk med specialistkunskaper, både ekonomer, ingenjörer och operatörer.

VVS-konsulten Kadesjös vann Stora Näringslivspriset – ”Genom att uppmuntra mångfald är företaget en attraktiv arbetsgivare”

Ett led i att marknadsföra BLS Industries som arbetsgivare är att alla Ystads niondeklassare får komma på studiebesök. 

– Under två dagar kommer totalt 300 elever till oss och får göra en rundvandring i fabriken. Medarbetare inom olika yrkeskategorier berättar då för dem hur deras arbeten funkar, förklarar Rebecka Spånberg. 

Eleverna får se bredden av olika yrken som finns på en industri. 

– Det är lätt att tro att det är svart och oljigt, men det kan vara ljust och fräscht. Du kan jobba på kontor, men ändå med produktionsteknik eller konstruktion och använda 3D-printer. 

Purus har även tagit emot besök av kvinnor som läser svenska för invandrare. 

– Det är personer som inte kan ett ord svenska och stor oerhört långt från arbetsmarknaden. Det handlar om att locka fram en vilja av att börja jobba. De får se hur man monterar, hur maskinerna funkar och hur det är att arbeta på lagret. Då har vi sått ett litet frö hos dem, säger Rebecka Spånberg. 

En annan av företagets styrkor som arbetsgivare är att kunna se potentialen hos den egna personalen vid rekryteringar, tycker hon.

– Att låta folk växa och ge dem förutsättningar att hitta rollen där de blir sitt bästa jag. Då kan vi rekrytera internt i sidled, snett uppåt eller rakt uppåt. 

Du kan inte klämma in alla anställda till att bli ingenjörer.

Alla har inte lika lätt för att lyckas med en anställningsintervju oavsett om det gäller egna anställda eller medarbetare från Samhall, framhåller Rebecka Spånberg.

– Att kunna paketera och sälja in dig själv på en halvtimme eller en timme. Vissa behöver träna under ett antal månader för att kunna visa sin förmåga. De behöver känna lite trygghet och få stöd först, men sedan funkar det. 

– Vi kan testa och utmana dem genom att lägga på lite mer ansvar. Om det blir för jobbigt är det lätt att kliva tillbaka till den tidigare rollen utan att det blir någon stor grej. 

Det behövs människor med olika utbildningar och kompetenser. 

– Du kan inte klämma in alla anställda till att bli ingenjörer. Det kommer inte att bli bra, säger Rebecka Spånberg, som själv är civilingenjör inom bygg med inriktning mot industriell ekonomi.

Första installatören i riksfinalen av Årets företagare sedan 2011 – ”Branschen  behöver bli mer känd för att vi ska locka till oss fler ungdomar”

Bygg- och VVS-branschen behöver locka till sig fler kvinnor och hon är glad om hon kan vara en förebild i det sammanhanget. 

– En studievägledare för industriell ekonomi på Lunds tekniska högskola berättade att hon hade klippt ut en tidningsartikel om att vi fått priset och satt upp på sin dörr. Hon ville visa alla studenter att det finns jobb i Ystad och Skåne för ingenjörer. Det går att göra karriär utanför Stockholm. Det värmde i hjärtat att få höra något sådant, säger Rebecka Spånberg.

Hon är nu en av kandidaterna till titeln Årets företagare i Skåne och det priset delas ut den 8 maj 2020.