Rörföretag kämpar för överlevnad
Rekonstruktionen avbröts i förra veckan på grund av likviditetsproblem, men än har inte ägaren gett upp hoppet.
Den 23 oktober upphörde rekonstruktionen av Wasa Rör i Solna. Bakgrunden var en begäran från företagets ägare och vd Ingvar Wogenius.
”Det förefaller omöjligt att under gällande regelverk kunna genomföra en förlängning”, skrev han till Skaraborgs tingsrätt som handlade rekonstruktionen.
– Reglerna säger att allt måste förskottsbetalas och att inga krediter tas upp. Men vissa komponenter har upp till åtta veckors leveranstid. Därefter ska de monteras och sedan får man fakturera, kommenterar Ingvar Wogenius.
Så ska den tidigare grisbonden rädda Wasa Rör från konkurs
Företagets målsättning och förhoppning är nu att komma överens med fordringsägarna om frivilliga uppgörelser.
– Det är den absolut bästa lösningen för alla parter. Wasa Rör har kraftigt minskat sina kostnader och visar nu vinst. Det finns gott hopp inför framtiden, menar Ingvar Wogenius.
Bolaget har i dag sju anställda.
Den 17 oktober meddelade rekonstruktören Anders Martens tingsrätten att Wasa Rör inte följde reglerna för rekonstruktion. Fordringsägare hade uppmärksammat honom på att Wasa Rör köpt såväl varor som tjänster mot faktura i stället för mot förskottsbetalning. Fakturorna hade dessutom inte betalats i tid.
Bolagets företrädare förklarade då att man ända sedan sommaren haft problem med att få betalt för ett antal egna kundfakturor i tid. Det hade skapat en oväntad likviditetsbrist.
Företaget hade därför inte betalat en del mindre fakturor sedan maj samt på slutet även en del större.
Sju åtgärder ska få VVS-grossisten John Fredrik i Göteborg på fötter igen
Den senaste kundfakturan som Wasa Rör haft problem med att få betalt för var på 1,4 miljoner kronor. Så fort den hade betalats skulle alla eftersläpande skulder under rekonstruktionen kunna regleras.
Fakturan betalades sedan och pengarna kom in till administrationskontot. Endast rekonstruktören disponerade kontot och bevakade att pengarna där användes för att betala eftersläpande skulder innan det användes till nya betalningar.
Bolagets företrädare meddelade därefter att han ändå känt sig tvungen att använda en del av pengarna, som han fått från kontot för att betala gamla skulder, till att i stället göra vissa materialinköp.
Rekonstruktören konstaterade att det bröt mot lagen för företagsrekonstruktion.
”Jag kommer att allvarligt överväga att inte tillstyrka en bolagets eventuella begäran om en förlängning av rekonstruktionen”, skrev Anders Martens till tingsrätten.
Någon begäran om förlängning kom dock således inte utan i stället om att den skulle upphöra.
Rekonstruktionen av Wasa Rör inleddes den 18 april för en första period om tre månader. Den förlängdes sedan med ytterligare tre månader.
Skatteverket motsatte sig först en förlängning eftersom inte Wasa Rör hade betalat skatter och avgifter för juni i tid. Beloppet på cirka 112 000 kronor och skulle ha betalats den 12 juli.
Den försenade betalningen till Skatteverket berodde enligt företaget på att två kundinbetalningar på totalt 1,5 miljoner kronor inte kommit in i tid. Efter många påstötningar betalade den ena kunden cirka 730 000 kronor.
Wasa Rör kunde betala Skatteverket den 27 juli. Skatteverket gick då med på att rekonstruktionen förlängdes.
Wasa Rör har under rekonstruktionen bytt namn till Wasa VVS Reconstruction.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen