”Här har VVS-branschen chansen att få fler rör dragna i Sverige”
Var tredje ung kvinna på bygg- och VVS-programmen känner sig otrygg när hon byter om eller går på toaletten. Det visar en ny undersökning från Byggnadsarbetareförbundet.
Enligt rapporten ”En värld för män och inga andra” finns det ”stor potential för förbättringsåtgärder”, som Jennie Bacchus Hertzman från Kantar Sifo, som gjort undersökningen, uttryckte det.
Så många fler vill bli VVS-montörer
Undersökningen är gjord genom en enkät med yrkeslärare, elever och nyligen utgångna elever på VVS- och fastighetsprogrammet (VF) och Bygg- och anläggningsprogrammet (BA).
Här är några exempel:
- 8 av 10 tjejer upplever att det finns en machokultur på yrkesprogrammen inom bygg. Samtidigt säger bara fyra av tio att lärarna gör tillräckligt när någon behandlas illa eller kränks.
- 50 procent av tjejerna fick blandade reaktioner från familj och vänner när de berättade att de valt VF- eller BA-programmet, medan motsvarande siffra är närmare 75 procent positiva reaktioner för killarna.
- 30 procent av tjejerna fick kläder som inte passade (oftast för stora kläder) i skolan och på praktik. Något som också kan vara en säkerhetsrisk om man exempelvis har för stora och sladdriga byxor.
- Nästan var femte yrkeslärare håller med i påståendet att ”den allmänna uppfattningen i byggbranschen är att kvinnor inte borde arbeta där”.
Hon fortsätter kampen mot machojargongen
– Jag har både positiva och negativa erfarenheter som oftast ensam tjej på arbetsplatser. En sak som kan störa mig enormt är när gubbarna rycker saker ur händerna på mig för att de inte tror att jag kan bära så tung. Och ibland känner jag mig som ett sexobjekt och ibland som en drottning när folk ställer sig utmed väggen i korridoren, sa Kristina Gustafsson, nyexaminerad betongarbetare, som var med och berättade om sina erfarenheter.
Kilimatomställningen kräver tusentals fler installatörer
Utbildningsminister Anna Ekström (S) deltog också vid presentationen av rapporten.
– Här har VVS-branschen chansen att inte bara öka jämställdheten utan också rekryteringen till yrket för att få fler rör dragna i Sverige, sa hon till VVS-Forum.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen