Logga in

Genombrott för svenska solfångare

Publicerad
20 jun 2019, 09:20

Solenergiföretaget Absolicon i Härnösand har sålt en produktionslina för sin egenutvecklade solfångare. Nu sprids tekniken över världen.

Joakim Byström. Foto: AbsoliconDen robotiserade produktionslinan tillverkar Absolicons koncentrerande solfångare T160. Vid full produktion tillverkar linan 100 000 kvadratmeter solfångare (50 megawatt) per år. Kunden är det sydafrikanska hållbarhetsföretaget Greenline Africa och det totala försäljningsvärdet drygt 42 miljoner kronor, och därtill kommer Absolicons licensintäkt om 4 procent.

– Men vår spontana tanke i det här läget är inte ”åh, nu tjänar vi pengar”, utan vi tänker snarare ”åh, nu kan vi leverera hundratusentals kvadratmeter solfångare”, säger Absolicons vd och grundare Joakim Byström.

Solfångaren producerar värme och ånga upp till 160 grader. Värmen kan även användas för att driva solkyla.

Solfångartekniken redo för export

Verkningsgraden är 76,6 procent för direkt solinstrålning. Enligt Absolicon är detta den högsta optiska verkningsgrad som någonsin uppmätts för ett kommersiellt tillgängligt, litet paraboliskt tråg.

– Vi är dessutom världens enda tillverkare av paraboliska solfångare som fått kvalitetsmärkningen Solar Keymark, som egentligen är avsedd för plana solfångare. Så vi behöver inte darra på manschetten när vi säger att vår solfångare är bäst i världen, säger Joakim Byström.

Svensk solfångarteknik på export

Absolicon har tidigare levererat en produktionslina av samma modell till en kund i Kina.

– Vi har jobbat så länge med att ta fram den här linan, och att vi nu sålt en till visar att vi börjar vara ett etablerat företag som kan leverera den här produkten över hela världen. Nu tar vi in 9 miljoner i kapital i en marknadssatsning för att kunna nyanställa säljare i Sverige, säger Joakim Byström.