Logga in

Mariestads vätgasproduktion drar igång

Publicerad
28 maj 2019, 10:57

Nu startar den solelsdrivna produktionen av vätgas för bränslecellsbilar utanför Mariestad, i världens första vätgastankstation som är helt off-grid.

Upp till 20 bränslecellsbilar per dygn kommer till att börja med kunna tanka vätgas på den världsunika tankstationen utanför Mariestad. Enligt kommunen är det den första tankstationen för vätgas i världen som är helt och hållet off-grid.

– Allt som behövs är elen från solcellerna här bredvid, vatten från Vänern och elektrolysören som spjälkar vatten till vätgas, säger Jonas Johansson, utvecklingschef hos Mariestads kommun.

Läs mer: Världsunik vätgasproduktion i Mariestad

”Det här är fortfarande ett modellområde för att testa tekniken, men den går bra att skala upp”

Jonas Johansson, utvecklingschef hos Mariestads kommun

Drygt 1 500 kvadratmeter solceller på fältet bredvid tankstationen ger 250 kilowatt effekt. Det räcker för att producera cirka 100 kilo gas per dygn. Gott och väl för att tanka kommunens nuvarande sju bränslecellsbilar, som på sikt ska bli fler. Lagringen av vätgas sker över hela året. Vartefter behovet ökar går det att bygga ut anläggningen.

– Det här är fortfarande ett modellområde för att testa tekniken, men den går bra att skala upp, säger Jonas Johansson.

Mer om vätgas: ”Stor efterfrågan på förnybar vätgas”

Tankstationen för vätgas är en av fem i Sverige och invigdes redan i början av 2017. Sedan dess har bilarna tankats med inköpt vätgas. Den 28 maj invigs den soldrivna vätgasproduktionen, som driftsatts under våren.

I anläggningen finns också batterier och bränsleceller, som gör tankstationen självförsörjande på el och värme.

Kommunen planerar även att snart göra en förskola off-grid med hjälp av solceller och egen vätgasproduktion.

Rekommenderade artiklar

Haar fjinns vaardens fårste klimaatneutraule ljifsmejdelsbotijk

”Stor efterfrågan på förnybar vätgas”

Fritt fram fånga sol utan lov

Solvärme kan ge 80 procent av uppvärmningen

Slopat bygglov för solceller och solfångare

Miljarder till klimatet i höstbudgeten

BUDGET 2017. ”Den största klimat- och miljöbudgeten i Sveriges historia.” Så sa statsminister Stefan Löfven (S) när han tillsammans med ansvariga ministrar presenterade delar av höstbudgeten.

Stopplagen föreslås ses över

Stopplagen, som förbjuder kommuner att ställa hårdare krav på exempelvis byggnaders energianvändning, ska ses över. Det föreslår Miljömålsberedningens slutbetänkande som överlämnades i går till miljöminister Karolina Skog (MP).

Tilläggsbudget – nödutgång för ROT-avdrag

De omdiskuterade frågorna om beskattning av större solcellsanläggningar och om sänkning av ROT-avdraget finns med i regeringens budget, som riksdagen ska ta ställning till i december. Förslagen på att lyfta ur ROT-avdraget ur budgeten, tror inte energiministern på. – Men en regering kan göra tilläggsbudgetar för att möta plötsliga händelser, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) i en intervju med VVS-Forum.

Internationell tävling om lagring av solel

Kritik mot regeringens solenergisatsning

BUDGET 2016. Regeringens satsning på solenergi i höstbudgeten får underkänt av flera tunga aktörer i branschen. Framför allt riktas kritiken mot att inte skatten på större solenergianläggningar tagits bort. – Det är mycket illa att regeringen vidhåller att stora solenergianläggningar ska motarbetas och i princip stoppas genom skatt på eget energisparande, säger Johan Ehrenberg, vd på Egen el till VVS-Forum.