Logga in

Grisbondens recept ska rädda Wasa Rör från konkurs

Publicerad
29 apr 2019, 13:38

Reliningbolaget klev av efter ett bara halvår som ägare till Wasa Rör i Solna. Nu ska den tidigare grisbonden Ingvar Wogenius få det anrika företaget på rätt köl igen.

Wasa Rör ställde in betalningarna den 18 april och samma dag beslutade tingsrätten att en rekonstruktion skulle inledas. 

Företaget såldes för ungefär ett år sedan av Soltech Energy till reliningbolaget Vanovo. Men redan i november 2018 blev det ett nytt ägarskifte då Ingvar Wogenius tog över Wasa Rör, som under en längre tid har gått med förlust. 

– I grund och botten har jag en redovisningsfirma med två anställda där vi bokför åt ett 50-tal kunder. En av dessa är Vanovo. Det var på så vis som jag kom in i Wasa Rör, förklarar Ingvar Wogenius, som har basen i Habo utanför Jönköping. 

Han sålde familjeföretaget – fick se det gå i konkurs

Vad är orsaken till rekonstruktionen?

– Den förrförra ägaren Soltech beslutade att Wasa Rör skulle ta större entreprenader. Nu kan vi konstatera att det inte fanns kompetens i ledningen för att driva stora projekt. Det finns en stor kunskap hos personalen med duktiga rörmokare, men att driva långa projekt på kanske 1,5 år ställer stora krav på projektledningen, säger Ingvar Wogenius.

– Vi har haft fyra projekt på raken som har gått med stora förluster. Alla avslutades ungefär nu och därför var det en lämplig tidpunkt för en omstart. För att lyckas med den behövde vi den här tiden som rekonstruktionen ger oss. 

Rekonstruktionen ska inledningsvis pågå i tre månader och Ingvar Wogenius bedömer att det är tillräckligt lång tid.

Anders Martens vid Ackordscentralen Stockholm har utsetts till rekonstruktör. Rekonstruktione handläggs av Skaraborgs tingsrätt i Skövde. Anledningen är att Wasa Rör ännu har säte i Vara liksom den förre ägaren Vanovo. 

De stora förlustentreprenaderna för Wasa Rör var alla till fast pris. 

– Alla vet hur svårt det kan vara att få ihop sådana projekt. Branschens produktivitet är inte jättebra och tiden där man arbetar praktiskt på ett bygge är väldigt låg. Det är ett problem för hela branschen i kombination med att personalkostnaderna är ganska höga. Det är ingen lätt ekvation att lösa, säger Ingvar Wogenius.

Solars vd efter köpet av Onninen VVS: ”Vi försöker hjälpa våra kunder att bli mer effektiva”

Var konkursen nära för Wasa Rör?

– Det hade varit ett alternativ, men vi tycker att det finns tillräckligt mycket att bygga vidare på. Flera kompetenta personer har velat komma in och hjälpa oss så att vi får en bättre styrning av verksamheten. 

En av dessa är Mikael Blomgren, som är ny säljare sedan i mars. Han kommer närmast från en liknande befattning på HWQ Entreprenad. 

Ingvar Wogenius har tagit över vd-rollen i Wasa Rör och är nu i Stockholm ungefär en dag i veckan. 

Wasa Rör grundades 1958.

– Det är ett gammalt och anrikt namn även om det har blivit lite tilltufsat på sistone. Det kändes synd att bara kasta bort det. Samtidigt vill vi göra rätt för oss så mycket som det går. Målsättningen är att alla leverantörer ska få fullt betalt, men vi behöver lite tid på oss för att lugna ner situationen, säger Ingvar Wogenius. 

Wasa Rör har skulder på totalt 3 miljoner kronor. Bolaget har de senaste året omsatt 30–45 miljoner kronor. 

– Med tanke på den omsättning som Wasa Rör trots allt fortfarande har är det inte gigantiska skulder, säger Ingvar Wogenius.

Till fordringsägarna hör VVS Centrum, PRB VVS-Teknik, Hilti, Epecon, VVS-Isolering GS Nordic och Retherm Kruge. 

Wasa Rör har i dag 13 anställda, vilket är några färre än tidigare.

Efter konkursen gör Tord en god vinst – ”Jag har vunnit många jobb där jag varit mycket dyrare”

Hur är planen för att få ordning på ekonomin

– Vi ska inte satsa på stora projekt och enbart utförandeentreprenader, åtminstone så länge som vi känner att vi inte klarar att leda dem på ett bra sätt. Vi ska inrikta oss på mer på service och villamarknaden samt på mindre entreprenader, som kanske sträcker sig två till tre månader, säger Ingvar Wogenius.

Ett större pågående projekt finns dessutom redan, en totalrenovering av en skola i Gustavsberg som ska pågå i 1,5 år.

– Det ger oss en bra grund.

Totalt har bolaget nu fyra projekt, som sysselsätter hela personalstyrkan.

Varför tog du över Wasa Rör?

– Det var en utmaning som var för spännande att avfärda. Jag vill se vad jag kan göra för att vända utvecklingen.

Enligt Ingvar Wogenius finns många saker som kan göras annorlunda.

– Vi kommer under rekonstruktionen passa på att kliva av en massa dyra avtal för bland annat kontor, datorer och bilar. Wasa Rör har byggt upp höga fasta kostnader, som inte står i relation till storleken och som vi måste försöka banta bort. Den nuvarande administrationen är dimensionerad för åtminstone 50 anställda. 

VVS-företagare konkurreras ut av fastighetsskötare – ”Man dumpar priserna”

Ingvar Wogenius äger sedan i december även Karlstadsföretaget Värme & Sanitet i Skåre med åtta anställda. Det var via en företagsmäklare som han fick veta att bolaget var till salu. Den tidigare ägaren Anders Johansson ville slippa administrationen, men jobbar kvar i Värme & Sanitet. 

– Där rullar det på för fullt. Det är faktiskt lite bättre fart på byggandet i Karlstad än i Stockholm för tillfället.

Ett tredje företag som Ingvar Wogenius äger är House & Solar Energy of Sweden, som säljer och installerar solceller.

– Det ska vi satsa mer på, men det är ännu i sin linda. Vi tänker driva det tillsammans med Wasa Rör för att bredda erbjudandet, säger Ingvar Wogenius.

Blir det fler företagsköp inom VVS och installation?

– Ja absolut om det dyker upp något lämpligt objekt. Det handlar om att bolagen ska vara rimligt prissatta, säger Ingvar Wogenius, som har ett förflutet som grisbonde.

Vad var det lockade dig att kliva in i VVS-branschen?

– Eftersom jag tidigare har varit bonde i hela mitt liv har jag en praktisk bakgrund. Det kändes intressant och en utmaning att pröva något nytt. Men att det råkade bli VVS var mest en tillfällighet i och med att det var där erbjudandet dök upp.