”Jag lär mig hela tiden nya saker”
KOMPETENSBRISTEN. De nyanlända och nyutbildade montörerna fick en provanställning på Falkenbergs Rör. Och de lär bli kvar.
Sensommaren 2015 påbörjar syriern Mohamad Nour Al Sokhni Al Shaar en 400 mil lång fotvandring som ska ta honom från Jordanien till Malmö. Han ingår i en grupp på tio personer där övriga väljer att stanna i Tyskland. Mohamad Nour Al Sokhni Al Shaar fortsätter ensam den sista biten till slutmålet som han når efter 1,5 månads vandring.
– Jag fortsatte till Sverige för att jag tror att jag har en bättre framtid här än i Tyskland. Och så gillar jag Volvo, säger 26-årige Mohamad Nour Al Sokhni Al Shaar och skrattar.
Efter ankomsten till Sverige blir han placerad på ett asylboende i Mäshult utanför Varberg och bor där ett år.
– Det var inte så bra där. Jag fick inte lära mig svenska och kunde inte göra så mycket mer än att äta och sova.
Mohamad Nour Al Sokhni Al Shaar flyttar sedan till en lägenhet i Falkenberg och lär sig svenska genom SFI, svenska för invandrare. Det leder till ett sommarjobb på Guldfågeln i samma stad.
– Jag hade jobbat som svetsare i Syrien och Jordanien, men ville göra något annat här i Sverige. Genom Arbetsförmedlingen fick jag veta att det fanns en ettårig VVS-utbildning på Fuab i Falkenberg. Jag tyckte att det lät intressant och började där.
Mohamad Nour Al Sokhni Al Shaar varvar VVS-studierna med dubbla jobb, i köket på Gekås restaurang i Ullared och som truckförare på restauranggrossisten Martin & Servera i Halmstad.
– När jag var klar med VVS-utbildningen sökte jag jobb på många ställen, både i Halmstad och i Falkenberg, berättar han.
Mohamad Nour Al Sokhni Al Shaars VVS-lärare hade tidigare arbetat på Falkenbergs Rör och tipsar de gamla kollegerna om honom. Det resulterar i en provanställning på företaget.
– Jag jobbar nu på industriavdelningen och är bland annat på Carlsbergs bryggeri. Jag trivs jättebra, säger Mohamad Nour Al Sokhni Al Shaar.
Det hittills svåraste med att komma till Sverige har varit att lära sig språket.
– Jag hade inte studerat tidigare. Nu när jag jobbar går det lättare och lättare att lära sig mer svenska, även om det fortfarande kan vara svårt att förstå vissa dialekter och slanguttryck.
Ungefär samtidigt som Mohamad Nour Al Sokhni Al Shaar når fram till Malmö för 3,5 år sedan kommer även palestiniern Mohammed Zuhri till Sverige.
– Jag arbetade med allt möjligt inom byggområdet i Dubai, bland annat VVS,
berättar 31-årige Mohammed Zuhri.
I Dubai träffar han sin fru, som bor i Falkenberg, och de flyttar ihop där. Han utbildar sig till ventilationsplåtslagare på Movant i Göteborg. Efter den ettåriga utbildningen gör han ett halvårs praktik på Bravida i Halmstad.
Han skickar sedan en spontan jobbansökan med mejl till Falkenbergs Rör.I juni förra året får även han en provanställning på företaget och stortrivs med jobbet som ventilationsmontör.
– Det är roligt och alla är snälla mot mig. Jag lär mig hela tiden nya saker och blir bättre på det jag gör, säger han.
Martin Dahl, vd på Falkenbergs Rör, och Michael Nilsson, avdelningschef Ventilation & Service på samma företag, är nöjda med bägge rekryteringarna. Det fungerar bra både med VVS-kompetensen och språkkunskaperna.
– Vi har aldrig avbrutit en provanställning tidigare och jag skulle bli väldigt förvånad om vi gör det den här gången, säger Martin Dahl.
De största hindren för att rekrytera personer från andra länder kan annars vara språkkunskaperna och att hitta dem som har rätt utbildning, konstaterar han.
– Vi har pratat i många år om att rekrytera personer utanför kategorin vita män, men det är inte så enkelt då rekryteringsbasen oftast består av just dem. Det kanske inte heller ska vara en drivkraft i sig, men jag kan tycka att det är trevligt, för det är så samhället ser ut i dag och då borde det återspegla sig inom ett företag som Falkenbergs Rör också, säger Martin Dahl.
– Sedan handlar det om att våga också och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte haft några dubier för att det här skulle fungera.
”Jag är enda tjejen här på Högbergs Rör i Borås”
Bland Falkenbergs Rörs drygt 50 anställda yrkesarbetare ingår nu två kvinnor
och tre utrikes födda, Mohammed Zuhri och Mohamad Nour Al Sokhni Al Shaar inräknade. Bland de elva tjänstemännen finns tre kvinnor.
– Det är tufft för en nyanländ att bli VVS-montör. Du ska ha godkänd engelska, svenska och matte på gymnasienivå för att kunna få ett yrkescertifikat inom VS. Så är reglerna i dag och vi följer dem. Hos oss blir ingen fullbetald som inte har VVS-certifikat, påpekar Michael Nilsson.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen