”Man ska inte riskera att få bilen vandaliserad när man jobbar som hantverkare i miljonprogrammet”
Per Bolund (MP) ansvarar för många av branschens politiska frågor. Vi tar med läsarnas frågor till den nya bostadsministern.
Hur ska man kunna jobba i miljonprogrammen, när bilar blir vandaliserade, material stjäls och det känns otryggt för hantverkare?
– Man ska inte behöva riskera att få bilen vandaliserad. Vi genomför nu en satsning på mer närvarande poliser överallt, även i miljonprogramsområden. Men man måste också arbeta förebyggande, exempelvis i skolan. Delegationen mot segregation arbetar långsiktigt med de här frågorna. Det handlar om att göra sociala investeringar samtidigt som miljonprogramsområden rustas upp och energieffektiviseras, säger Per Bolund.
Vilken tycker du är den viktigaste bostadspolitiska frågan?
– Ett balanserat och hållbart bostadsbyggande för alla, inte bara för dem med störst plånböcker. När det gäller hållbarhet så är det viktigt att titta inte bara på energin som används för driften, utan även på energin som går åt vid byggandet. Regeringen kommer snart med en klimatdeklaration som gör tydligt hur stor klimatpåverkan man investerat i vid ett husbygge. Allt enligt januariavtalet, förtydligar han.
Statsminister Stefan Löfven (S) sa i regeringsförklaringen att bostadsbyggandet ska göras snabbare, billigare och mer hållbart och att investeringsstöden för byggandet av hyresrätter ska koncentreras och effektiviseras. Hur då?
– Investeringsstöden kommer att finnas kvar. Vi fyra partier som ingår i regeringsunderlaget har nu samtal om de exakta villkoren. Så det kommer vi snart tillbaka med. Vi håller just nu på och ser över ett utredningsförslag om en effektivare översiktsplanering och ett bättre bostadsförsörjningsansvar regionalt, konstaterar bostadsministern.
Bör man inte gå igenom bostäders elsystem i samband med försäljning?
– Ett intressant förslag som vi får fundera vidare på. Elsäkerhet är förstås väldigt viktigt, både för den personliga tryggheten och för att minska bränder. Samtidigt måste det vägas mot att det finns en diskussion om att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Risken är att man skapar höga trösklar vid bostadsförsäljning och därmed en trögare rörlighet, säger Per Bolund.
80 000 företag har lämnat rotavdragsmarknaden
Dina partikamrater har velat ha ett utökat rotavdrag som ska omfatta även hyresfastigheter. Vad händer?
– Enligt januariavtalet ska vi genomföra ett grönt avdrag för att skapa incitament för hållbara lösningar, som att exempelvis installera solceller och andra klimatinvesteringar. Exakt hur det kommer att utformas är vi inte klara med, utan det ska utredas.
– Men jag har inte stött på några signaler att det skulle finnas en stark efterfrågan på att höja rotavdraget till 50 procent. Rotavdraget verkar fungera ganska bra i dag, anser bostadsministern.
Varför finns inga krav på att återanvända vatten från tvättställ, dusch och disk?
– Intressant fråga! På grund av klimatförändringarna finns det flera utmaningar för vattenförsörjningen, som sommarens torka. Därför måste vi hitta bättre teknik för att hushålla med vatten.
Renovering med pressade kostnader
Hur ska miljonprogrammet renoveras utan att hyrorna höjs?
– Det fanns ett stöd för renoveringar i miljonprogrammet, men det togs bort i Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Vi får återkomma och se om det går att föra in ett sådant stöd igen. Själv tycker jag att vi borde göra det. Det pågår också en utredning på justitiedepartementet om hur hyresgästernas ställning ska stärkas.
Varför måste man trycka in alla nya hus i stadskärnorna, där det finns minst plats och är dyrast att bygga? Snart finns inte en enda park eller grönområde kvar.
– Efterfrågan att bo centralt är stor, dessutom är det miljövänligt med närheten till kollektivtrafiken och möjligheter att cykla. Själv cyklar jag året runt till jobbet i centrala Stockholm från villan i söderort, förklarar bostadsministern.
De installerar i Göteborgs nya 27-våningshus
Varför byggs inte på höjden när marken är svindyr?
– Det byggs högre hus nu än tidigare. Men frågan är om man får ut mer bostäder genom att bygga på höjden, eftersom höghusen kräver mer distans till omgivande husen på grund av säkerhetsskäl, solinstrålning och liknande. Tekniken att bygga höga trähus har gått väldigt fort framåt och är spännande.
”Det står inte riktigt rätt till med konkurrensen”
Byggmarknaden beskrivs ibland som ett oligopol med ett fåtal stora byggföretag som dominerar. Är bristen på konkurrens ett problem när det gäller bostadsbyggandet?
– Jag ser gärna en bredare marknad med fler aktörer. En ökad konkurrens får ner kostnaderna. Ett exempel på det är industriellt träbyggande som bygger färdiga segment i fabrik som sen byggs ihop snabbt på plats. Det är ett problem om man fortsätter göra som man alltid har gjort. Produktiviteten har också ökat mer i andra branscher än i byggbranschen, säger Per Bolund.
FAKTA/POLITIK
- Januariavtalet är överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna som utgör grunden för den nuvarande regeringen.
- Kristdemokraternas och Moderaternas budget röstades igenom i riksdagen i december förra året och gäller under 2019. Vissa ändringar förväntas i regeringens vårbudget, men exempelvis skatterna går inte att ändra under innevarande år.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen