Så blev domen för hemmafixarens ödesdigra misstag
En 70-åring i Nybro hade själv installerat en braskamin men missat en väsentlig detalj. ”Om inte brandkåren släckt elden hade huset blivit övertänt” vittnade brandchefen i Nybro i tingsrätten.
En fredagskväll i februari eldade en man i 70-årsåldern i sin braskamin i villan i det tättbebyggda bostadsområdet i Nybro.
”Det är som Aschbergs Grannfejden”
Problemet var bara att han själv installerat braskaminen på ett icke fackmannamässigt sätt, enligt Kalmar tingsrätt som senare skulle tag sig an fallet.
Det brann i väggen och i taket och röken spreds över hela övervåningen.
”Om inte brandkåren kommit dit och släckt elden hade huset blivit övertänt”, vittnar Magnus Lindahl, räddningschef i Nybro kommun, som var på platsen i samband med eftersläckningsarbetet.
– Branden i Nybro orsakades av ett oisolerat skorstensrör, vilket troligtvis hade upptäckts av sotaren vid en besiktning, säger Björn Björkman på Brandskyddsföreningen och pekar på att undantaget soteldar är det inte många bränder som orsakas av braskaminer.
Det finns uppskattningsvis 1,9 miljoner lokaleldstäder som användes mer eller mindre regelbundet.
Men den 70-årige mannen förnekade i tingsrätten att han varit oaktsam och att det varit fara för annans liv eller hälsa eller omfattande förstörelse av annans egendom. Han ansåg även att han installerat på ett korrekt sätt.
– Vid det aktuella tillfället blev det dock för varmt och började brinna varvid brandkåren tillkallades och elden kunde snabbt släckas, sa mannen i tingsrätten.
Kalmar tingsrätt slog fast att branden uppstått i trämaterial som funnits i anslutning till skorstenen från den kamin som den 70-årige mannen installerat.
Det förelåg fara för omfattande förstörelse av annans egendom. Då kaminen inte installerats på ett fackmannamässigt sätt, vilket orsakat branden, fann tingsrätten att 70-åringen varit oaktsam.
Krav på utredning av trivseleldning i villa område
Han dömdes till dagsböter för allmänfarlig vårdslöshet.
Domen har överklagats till Göta hovrätt, men där krävs prövningstillstånd.
Antalet eldstadsrelaterade bränder har minskat de senaste tio åren från en toppnotering 2010 på 1 902 räddningsinsatser till 893 insatser 2017.
FAKTA/INSTALLATION AV BRASKAMIN/
- För installation av braskamin och skorsten krävs bygganmälan. Om det görs ett byte av eldstad som inte anses väsentlig krävs det dock ingen anmälan.
- I samband med bygganmälan ska en kontrollplan redovisas.
- Det finns inga formella krav för den som ska installera en eldstad så vilken händig privatperson som helst får utföra jobbet. Men det krävs en fristående sakkunnig/kontrollansvarig som kontrollerar att kontrollplanen följts och att installationen motsvarar kraven.
- I normalfallet krävs det att sotaren ska besiktiga installationen innan slutbevis utfärdas.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen