Logga in

Värnamos ende rörmokarstudent

Publicerad
20 jun 2018, 10:00

I fredags tog den småländska stadens ende rörmokarelev studenten och i måndags gjorde han sin första arbetsdag som lärling.

Carl Uddeström var den ende från Värnamo som gick den gymnasiala lärlingsutbildningen förra läsåret.

– Det är tråkigt att det är så få som vill läsa VVS. Många vet nog inte vet vad rörmokaryrket går ut på egentligen. De tror att vi bara rensar avlopp hela dagarna, men det en väldigt liten del av det vi gör.

Läs mer: Han är bäst i Sverige på VVS

Hans tips till andra som funderar på att bli VVS-montör är att fråga någon som jobbar med det och att våga testa det själv under praktikperioderna på högstadiet.

– Då har man möjlighet att se med egna ögon vad det går ut på och att pröva själv.

Han tänkte först gå i morfars fotspår och bli snickare.

– Men sedan ville jag testa ett annat yrke. På en av praktikveckorna på högstadiet valde jag rörmokare eftersom min mosters man är det. Det är hos honom på Bors Rör som jag jobbar nu.

På företaget i samhället Bor, cirka en mil söder om Värnamo, gjorde han också huvuddelen av sin praktik under gymnasietiden.

I ettan och tvåan hade han praktik två dagar i veckan och under det sista året tre dagar. Kärnämnena har han läst tillsammans med eleverna på byggprogrammet på Finnvedens gymnasium i Värnamo.

– Jag valde lärlingsvägen för att jag ville vara i skolan så lite som möjligt och ha så mycket praktik som möjligt. Jag har gjort allting fast på ett annat sätt än man brukar göra.

För de teoretiska VVS-studierna har Carl Uddeström behövt åka till IUC i Katrineholm, vanligtvis en månad per termin. Han har då bott i IUC:s lägenheter eller på vandrarhem.

– Det har varit både bra och dåligt att vara borta hemifrån så långa perioder. När du börjar i ettan är du inte så gammal. Att bo själv och laga mat är inte så lätt då. Samtidigt är det väldigt nyttigt. Du lär dig tidigt att klara dig själv.

Läs mer: Den ljusnande framtid är svår

Förutom VVS-teori har det varit praktiska moment även på IUC, bland annat med värmepumpar samt svetsning och lödning. I hans IUC-klass har det gått lärlingar från hela Sverige.

– Skillnaden från en vanlig VVS-utbildning är att vad vi läser under två månader i Katrineholm läser de på ett helt läsår. Det är väldigt hektiskt och krävande att lära sig så mycket på så kort tid. Du har inte tid att göra något annat än att plugga när du är där. Det är minst ett prov varje vecka.

Om Carl i stället hade valt VVS- och fastighetsprogrammet på en gymnasieskola hade han behövt flytta till Värnamo eller Jönköping.

– Det har passat mig jättebra att bo på ett annat ställe under kortare perioder då och då. Jag är mer en praktisk än teoretisk person. Jag gillar inte att sitta inomhus hela dagarna. Jag vill vara ute och anstränga mig fysiskt.

Läs mer: De har lediga jobb – men hittar inte folk

Närmast väntar att klara av de olika momenten som krävs för att kunna göra ett branschprov och skaffa ett yrkescertifikat. Planen är att han blir kvar på Bors Rör.

– Jag har valt att jobba på en liten firma för att arbetet är brett och varierat, allt möjligt från service av toalettstolar till värmepumpinstallationer. På en större firma inne i stan får du kanske göra mer av samma sak hela tiden, som att hänga element på nybyggen. Jag trivs dessutom väldigt bra med att jobba på landsbygden även om vi också gör jobb i stan och på industrier.

Vad är det bästa med att vara VVS-montör?

– Det är är det sociala. Att i jobbet få träffa och kommunicera med andra hantverkare och kunder.