Logga in

Så mycket vill hon satsa på lärlingar

Publicerad
27 apr 2018, 10:04

Annie Lööf (C) vill höja ersättningen till företag som anställer lärlingar och basera lärlingslönen på studiemedel. VVS-Forums granskning visar dock att var tredje VVS-student inte ens får någon lärlingsplats.

Centerpartiet vill satsa 100 miljoner kronor på att höja ersättningen till arbetsplatser som anställer lärlingar.

Det framkom i dag när Centern presenterade sin skuggbudget.

Läs mer: Den ljusnande framtid är svår

Det finns omkring 10 000 gymnasielärlingar runtom i landet i dag, men det är bara 200 av dem som är anställda lärlingar.

Det vill Annie Lööf ändra på.

– Det finns en enorm potential att öka antalet lärlingar. Titta bara på Tyskland, där man verkligen arbetat med anställda företagslärlingar, sa Annie Lööf på en presskonferens. 

– Vi femdubblar ersättningen till företagen för att anställa gymnasielärlingar och inför en rätt för företag att anställa på gymnasial lärlingsanställning med en timlön motsvarande fullt studiemedel, förklarade hon.

Läs mer: De har lediga jobb – men hittar inte folk

En elev som går på gymnasial lärlingsutbildning på gymnasiet går mer än hälften av utbildningen på en eller flera arbetsplatser. 

Enligt Annie Lööf skulle fullt studiemedel (både studiebidrag och studielån) motsvara 5 600 kronor i månaden.

Det är ungefär hälften av lägsta startlönen för lärlingar enligt gällande kollektivavtal. 

Läs mer: ”Det ger konsekvenser för byggandet”

Samtidigt visar VVS-Forums sammanställning av det preliminära ansökningsresultatet till yrkesgymnasiet att antalet sökande till VVS- och fastighetsprogrammet är rekordlågt.

Rekommenderade artiklar

Stöd till snabbspår för nyanlända

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har i dag fått regeringens uppdrag att under 2015 besluta om bidrag till kollektivavtalsslutande organisationer för särskilda insatser för att påskynda nyanländas etablering på arbetsmarknaden. Bidrag får uppgå till högst 5 miljoner kronor. – Jag är glad att arbetsmarknadens parter ställer sin kompetens till förfogande för att kunna skräddarsy snabba vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, i ett pressmeddelande.

”Myter om ROT-avdrag”

ROT-avdraget har blivit för dyrt, menar regeringen. Därför ska ROT-avdraget sänkas från 50 till 30 procent. Allt enligt vice finansminister Per Bolund (MP) som i dag presenterade regeringens kommande skatteförslag tillsammans med finansminister Magdalena Andersson (S). Vissa av förslagen kommer redan nu i vårbudgeten.

Nya direktiv: Branschlärlingar utreds

Försöksverksamhet med branschlärlingar och yrkescollege som drivs av branscher och kommuner ihop i samverkansmodeller. Det är några av de nya direktiv som gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) nu ger utredaren om yrkesutbildning, Amelie von Zweigbergk. De gamla direktiven från alliansregeringen skrotas.

VVS-montörer får plugga vidare

”VVS-branschen får ta sig en rejäl funderare”

Bara drygt hälften av de elever som går ut gymnasiets VVS- och fastighetsprogram får lärlingsplats. – Det är uppenbart att branschen får ta sig en rejäl funderare. Varenda VVS-firma i landet har ett gigantiskt egenintresse av att ta emot lärlingar, säger gymnasieminister Anna Ekström (S) i en intervju med VVS-Forum.

Yrkeshögskolan ska reformeras

I en ny proposition föreslår regeringen åtgärder som ska höja kvaliteten på yrkeshögskolan. Utbildningarna ska bland annat beviljas under längre tid än i dag.

Samverkan med branschen avgörande för yrkesprogram

I dag överlämnade Amelie von Zweigbergk, utredare för yrkesprogramsutredningen sitt slutbetänkande till gymnasie- och kunskapslyftminister Aida Hadzialic (S). I betänkandet finns en rad förslag för att öka yrkesutbildningarnas attraktionskraft och ge eleverna ökad kunskap om arbetsmarknaden och vilka jobb som finns. Samverkan mellan branschorganisationer och utbildningssystem om gymnasial yrkesutbildning är avgörande enligt betänkandet. 

Nytt regeringsförslag: Krav på lärarlegitimation för yrkeslärare

Miljardsatsning på validering ska ge flyktingar jobb

BUDGET 2016. Regeringen inför den första oktober en valideringsreform som beräknas kosta drygt en miljard kronor under fyra år. Tanken är att samla information om vad olika utbildningar innehåller och på vilken nivå de ligger. – Det ska underlätta arbetet och stimulera utvecklingen av validering, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S), i en pressrelease från regeringskansliet.

"Vi klickade direkt, han har verkligen ansträngt sig"