Logga in

Här finns brytarnas jättemarknad

Publicerad
22 mar 2018, 09:55

Hört Norge-historien om varför vattenfelsbrytarna blivit så populära? Den är faktiskt helt sann.

Vattenfelsbrytare med sensorer, som upptäcker läckor och stänger av vattnet om något går fel, har varit populära i Norge under en längre tid. Nu märks även ett ökat intresse för tekniken i Sverige.

Fredrik Runius, teknikansvarig hos Säker Vatten.– Det är en del av det smarta hemmet som fler efterfrågar nu, gärna i kombination med brandlarm och inbrottslarm, säger Fredrik Runius, teknikansvarig hos Säker Vatten.

Under den kommande mässan Nordbygg i Stockholm visar ett tiotal utställare olika varianter av vattenfelsbrytare. Några av företagen fanns med redan för två år sedan. Sedan dess har flera svenska försäkringsbolag börjat erbjuda rabatter till kunder som vill köpa vattenfelsbrytare.

– Utvecklingen är positiv, men det gäller att välja rätt sorts vattenfelsbrytare – som både mäter fel i systemet, flöden och har sensorer som känner av läckor. Det är ju inte bara vattenledningar som kan läcka, utan även avlopp från exempelvis diskmaskiner, säger Fredrik Runius.

Läs mer: Risk för vattenskador när kylan släpper

Bland de olika varianter som erbjuds finns system såväl med kabelanslutning som med trådlösa sensorer. På mässan visas även kompletta teknikväggar och -skåp med inbyggda vattenfelsbrytare.

Företaget Waterguard har sålt vattenfelsbrytare i Norge under 20 år och menar att norska byggregler har bidragit till framgångarna där. I Norges motsvarighet till BBR – TEK 10 och 17 – finns regler som säger att läckage måste upptäckas innan det blir en vattenskada.

– Det betyder att om man bygger nytt eller bygger om måste ett system installeras som hjälper till att undvika läckage, säger Lars-Erik Fiskum, forskningsledare på Sintef i Oslo.

Ännu så länge finns ingen statistik på hur mycket skador som undviks tack vare tekniken. Enligt Lars-Erik Fiskum är det dock många som vittnar om att vattenskador stoppats i tid tack vare sensorerna.

Läs mer: Produkten som larmar om läckage

För att säkerställa att vattenfelsbrytarsystemen är bra finns ett förfarande med typgodkännande, på norska kallat teknisk godkenning. Åtminstone fem företag har genomgått Sintefs tester och fått dokumentation på att produkterna uppfyller kriterierna.

I Sverige är inte användningen av vattenfelsbrytare lika utbredd som i Norge. En anledning till det kan vara att det inte finns någon tydlig vägledning i de svenska byggreglerna.

– Vi har diskuterat det här länge med Boverket som tycker det är bra med vattenfelsbrytare, men även menar att det krävs en definition av produkterna om byggreglerna ska kompletteras, säger Fredrik Runius som vill få in en skrivelse om vattenfelsbrytare i de allmänna råden.

Standarder tar lång tid att utveckla. Någon form av branschöverenskommelse skulle därför vara en bra väg att gå, menar han.

– Teknikutvecklingen är snabb, så om några år kommer vi säkert att få se mer av det här. Men vi behöver en kravspecifikation som alla kan förhålla sig till. Det är nyckeln, säger Fredrik Runius.