Logga in

Bluffade om branschintyg

Publicerad
28 mar 2018, 15:18

Ett företag har felaktigt utgett sig för att vara auktoriserat av Säker Vatten. Nu har en domstol avgjort fallet.

Bygg- och installationsbolaget Cyncronia i Storstockholm påstod sig vara auktoriserat av organisationen Säker Vatten, som förutom auktorisation också står bakom branschreglerna i VVS-branschen.

Cyncronia var auktoriserat av Säker Vatten 2013, men förlorade auktorisationen efter att ha gjort sig av med företagets enda VVS-montör.

Att bolaget inte längre är auktoriserat uppdagades i samband med en renovering av en bostadsrätt i Stockholms innerstad. Bostadsrättsföreningen krävde att företaget skulle visa upp ett bevis om att man var Säker Vatten-auktoriserad.

Läs mer: Botten är nådd i schaktet

Bolagets ägare sa då att han inte fått något aktuellt intyg, men hade ett äldre diplom. Även på Cyncordias webbplats fanns uppgiften om Säker Vatten-auktorisationen med.

När både bostadsrättshavaren och en besiktningsman som bostadsrättsföreningen anlitade ville se ett aktuellt bevis för Säker Vatten-auktorisationen, kunde Cyncordia inte visa upp det.

– Därmed uppfylldes inte ett av kraven. Vi har sökmotorer ute på nätet och kan snabbt hitta om någon otillbörligt använder sig av Säker Vatten-auktorisationen. Vi har flera liknande fall på gång och varnar för företagen på vår hemsida, säger Thomas Helmerson, vd på Säker Vatten.

Cyncronia dömdes i Stockholms tingsrätt att betala skadestånd på 10 000 kronor till Säker Vatten, men en oenig Patent- och överdomstol ogillade skadeståndskravet eftersom Säker Vatten ”inte visat att dess kännetecken åtnjuter ett renommé”.

– Det är svårt att värdera hur mycket vårt märke skadas av bedrägeriet, men det skadar uppenbarligen andra, seriösa företag som blir av med jobben på felaktiga grunder. Det är osund konkurrens, menar Thomas Helmerson och tillägger:

– Utvecklingen går ändå åt rätt håll, det blir allt färre företag som otillbörligt använder sig av Säker Vatten-auktorisationen. Förmodligen blir de rädda när de ser de höga vitesbeloppen.

Läs mer: Därför slutade badrumsrenoveringen i rätten

Cyncronia försvarar sig i tingsrätten med att texten på hemsidan inte skulle uppfattas som ett påstående om att företaget är auktoriserat.

”Texten innebär endast att de VVS-arbeten som Cyncronia åtar sig i egenskap av totalentreprenör utförs i enlighet med Säker Vatten 2011:11. Även den som saknar auktorisation kan utföra arbeten ’i enlighet’ med reglerna”, menar Cyncordia.

Något som således varken Stockholms tingsrätt eller Patent- och överdomstolen vid Svea hovrätt höll med om.

Vitesbeloppet på totalt 750 000 kronor aktiveras om Cyncronia använder sig av Säker Vatten-auktorisationen igen.