Logga in

Nytt kopplingssystem ger trygghet

Publicerad
19 feb 2018, 11:10

Nu kommer ett nytt kopplingssystem från tillverkaren som vill vara rörmokarens första val. Säkrare stödhylsor och skräddarsydda verktyg gör installationen tryggare och lättare att förebygga vattenskador.

FM Mattsson lanserar ett nytt kopplingssystem som ska förenkla VVS-montörens vardag och minimera fel vid montering av blandarfästen, väggbrickor, ventilfästen och liknande.

Bengt Andersson Foto: Jan Fredriksson

– Framför allt är enkelheten kopplad till vattenskadesäker installation. Vi sätter stort fokus på att göra det enkelt för installatören att undvika vattenskador. Alla i branschen vet att kopplingssystem har orsakat många vattenskador genom åren, säger Bengt Andersson, chef konstruktion och utveckling hos FM Mattsson Mora.

Systemet har utvecklats för att uppfylla kraven enligt Säker Vatten.

– I dag är reglerna så inarbetade så vi måste förhålla oss till dem redan från start i utvecklingsprojekt, säger Bengt Andersson.

Läs mer: Verktygssymbolen som gått ur tiden

Enligt FM Mattsson Mora är systemets kopplingar med nya stödhylsor testade och typgodkända mot samtliga PEX och PE-RT rör som uppfyller rörtypernas EN-standard.

För rör av multilayertyp gäller andra krav och varje fabrikat och typ måste typgodkännas var för sig. FM Mattsson kommer att hålla en uppdaterade lista tillgänglig på företagets hemsida.

PEX-standardens tillverkningstoleranser är ganska stora för rörens innerdiameter. En välkänd svårighet för dem som tillverkar kopplingar som ska passa många rörfabrikat.

– Vi har förändrat konstruktionen på stödhylsan som gör att den sväljer ett större toleransspann än den gjorde tidigare, säger Bengt Andersson.

Konstruktören Kenneth Lindqvist demonstrerar de nya stödhylsorna.Kenneth Lindqvist Foto: Jan Fredriksson

– De hade en annan form av rillor förut. De har nu gängor och det går att skruva i och ur dem. Om ett rör ligger på mintoleranser går det inte att trycka in stödhylsan, det är en stor fördel. Stödhylsan kommer verkligen att bottna i röret, säger Kenneth Lindqvist.

Gängorna gör det också enkelt att demontera blandarfästet när det behövs.

Tidigare har det ofta behövts stora ingrepp i väggen för att få loss dem.

Tillsammans med det nya kopplingssystemet släpps även specialframtagna monteringsverktyg, en serviceväska samt tydliga och detaljrika monteringsinstruktioner.

– Syftet med verktyget för vår del är att installatören ska ha lätt att göra rätt och undviker vattenskador, säger Bengt Andersson.

Läs mer: Det läcker som vanligt – men oftast i köken

I väskan finns ett kombinationsverktyg för att placera klämringarna på rätt avstånd från rörets ände och att demontera dem vid behov.

– Syftet är att få in klämringen på precis rätt ställe på röret. Det är ett problem vi har sett, man sätter inte in den tillräckligt långt. Det har orsakat en hel del vattenskador, säger Bengt Andersson.Momentnyckeln viker sig vid rätt åtdragningsmoment. Foto: Jan Fredriksson

I verktygsväskan finns även en momentnyckel med spärrskaftfunktion som ska garantera att kopplingarna dras åt med rätt moment, 35 Nm. Det är det moment som gäller för att systemet ska uppfylla typgodkännande. När rätt moment är uppnått viker sig en led ovanför nyckeln.

– Det är också en vanlig orsak till vattenskador, att kopplingen inte är åtdragen tillräckligt hårt. Har man den här nyckeln behöver man aldrig fundera om det är tillräckligt hårt draget, säger Bengt Andersson.

Serviceväskan innehåller förutom de nya monteringsverktygen och momentnyckeln, en rad olika proppar och huvar för kontrolltryckning.