Bygget som sätter golvbrunnen i centrum
Golvbrunnen är en kritisk detalj. Sandbäckens Rör i Växjö arbetar extra noggrant med monteringen. Konsekvenserna är för stora.
Ett stenkast från Växjö station växer Brf Lokstallet upp.
Det är blött och gråkallt när montörerna från Sandbäckens Rör i Växjö trampar omkring på första våningen bland filigranbjälklagets armering, ventilationskanaler, elkablar och rörledningar.
Det gäller att sätta fötterna på rätt plats och inte förstöra för några andra yrkesgrupper.
– Med golvbrunnar är vi extra noga med allt. Säger man bara golvbrunn tänker vi till lite extra så att det blir väldigt bra. Så att höjden blir rätt, att den är rak och allt annat. Misslyckas man med de sakerna blir det så stora problem, säger Magnus Eklund, projektledare på Sandbäckens Rör.
– Att läsa bruksanvisningen är A och O, säger ledande montören, Robert Svensson Towner.
När det gäller golvbrunnarnas monteringsanvisningar har VVS-montören Jacob Linderholt inte mycket att anmärka på.
Enda nackdelen är att de sitter under golvbrunnens skyddslock.
– Det är väldigt bra bilder. Vi vill inte läsa allt för mycket, så bilderna ska vara bra och tydliga, säger Jacob Linderholt, som kommer att montera närmare 150 golvbrunnar i detta projekt.
– Det gäller även de andra fabrikaten, de är ganska utförliga och det står klart och tydligt på svenska hur det ska vara, säger Magnus Eklund.
Lär mer: Stopp i golvbrunn blev slutet för hyresavtal
Det viktigaste vid monteringen är golvbrunnens höjd.
Enligt Robert Svensson Towner dubbelkollas höjderna och att de är i våg två gånger: En gång när de sätter fast golvbrunnen och en gång till innan valvgjutningen, då fotplåtarna finns på plats.
– Genom att ligga på rätt höjd direkt slipper vi förhöjningsringar. De medför ett extra moment och allt som byggs ihop innebär en extra läckagerisk.
För Sandbäcken Rörs gäng är golvbrunnarna från Veiser nya. Inkörningstiden för de nya golvbrunnarna har varit väldigt kort. Men steget att byta till något annat än de vanliga kan däremot ta lång tid.
– Det är första projektet vi använder dessa. Den här branschen är konservativ, oftast använder vi de grejer vi är vana vid, säger Magnus Eklund.
– Dessa känns mer robusta och stabila, enklare att justera in och att de behåller inställningen, säger Robert Svensson Towner.
Han jämför med ett annat fabrikat som har fixtur med två ben som han upplever svårare att få på rätt plats och justera.
Dessutom kan de behöva najas fast i armeringen för att inte flyta upp vid gjutningen. Enligt Robert Svensson Towner kortar Viesers system ned monteringstiden med omkring tio minuter per golvbrunn.
– Det sparar jättemycket tid, och de sitter stenhårt, sammanfattar Jacob Linderholt.
Fixturerna till golvbrunnarna har tre ben med små vändbara fötter. På ena sidan av fötterna finns ett hål för skjutspik och på den andra för skruv.
Fixturerna på det tidigare fabrikatet hade två ben med större fötter som kunde vara svåra att få plats med bland elkablar, armering och annat.
Höjden justeras med en grov gängstång till rätt nivå med hjälp av laser. Golvbrunnen kan snäppas fast på ungefärlig höjd innan justering, mått finns utsatta på gängstången.
– Det värsta scenariot är när någon ställer sig på brunnen vid gjutningen. Det händer, även om vi säger till hur många gånger som helst, säger Magnus Eklund.
Han menar att Viesers konstruktion faktiskt tål den behandlingen.
Läs mer: Det läcker som vanligt – men oftast i köken
På Brf Lokstallet gör Sandbäckens Rör VS-installationerna på totalentreprenad åt beställaren Peab. VS-projekteringen är gjord av ÅF.
Avloppsgrodorna är förtillverkade och kommer från PD Prefab i Staffanstorp.
Tiden är väldigt knapp, ett valv med fyra till sex lägenheter ska vara klart på mindre än tre dagar. VS, el och ventilation ska samsas efter att armeraren har gjort sitt jobb.
”Det är så viktigt med tiderna, att var och en får göra sin sak i rätt tid. Annars blir det kaos.”
– Det är så viktigt med tiderna, att var och en får göra sin sak i rätt tid. Annars blir det kaos, säger Magnus Eklund.
Medvetenheten om vattenskadesäkerhet varierar hos byggare och beställare, enligt Magnus Eklunds erfarenhet.
– Säker Vatten kommer mer och mer. Men vi får jobba för det ibland. När det gäller avstånd från väggar har de däremot rätt bra koll, säger han.
– De senaste åren har vi märkt att till och med byggarna har börjat gå kurserna, de vet också hur det ska vara. Däremot är inte projektörerna med allihop, de borde vara mer alerta, säger Robert Svensson Towner.
Internt hos arbetslaget finns ett systematiskt arbete för att leva upp till kvalitetskraven. Egenkontrollen delges även beställaren.
– Vi gör färdigt ett valv, sen gör vi egenkontroll och tar bilder som vi sparar. Det blir en bok för varje hus. Avvikelser vill vi egentligen inte ha. Det ska bara fungera, det ska inte behöva förekomma några avvikelser från Säker Vatten, säger Magnus Eklund.
Samverkan är viktig men när allt löper som det ska blir det inte så många kontakter med dem som monterar tätskikten i projekten.
– Är det något problem säger de givetvis till, det måste de göra, säger Magnus Eklund, mest handlar det om att förse dem med förhöjningsringar när det behövs.
Hos privatkunder och bostadsrättsföreningar ger Sandbäckens Rör alltid rådet att byta golvbrunnen, även om den inte är alltför gammal.
– Lägga ned 100 000 kronor på ett badrum och få vattenläcka fem år senare bara för att det snålats på golvbrunnen. Så gör man bara inte, säger Robert Svensson Towner.
Enligt Magnus Eklund kommer det ofta erbjudanden från leverantörerna när Sandbäckens Rör får projekt. Tillsammans med montörerna kommer de överens vilka produkter som ska användas. De tekniska beskrivningarna ger också friheten att välja likvärdiga produkter.
– Sen gäller det att sätta dit de produkter som är smidigast att montera på bygget. Att köpa grejer som inte fungerar blir bara fel, säger Magnus Eklund.
De upplever inte att det har skett några större förändringar av de traditionella golvbrunnarna, förutom Säker Vattens krav på monteringsplatta för träbjälklag. Och deras erfarenheter av de nya väggnära golvbrunnarna är begränsade.
Hos Sandbäckens Rör är de mycket nöjda med det gehör de fått för nya idéer hos leverantören. Till exempel ett förslag att ändra fixturens fötter så att det blir enklare att använda plastspik när golvbrunnen placeras på cellplast.
– Så är nästan alla. De lyssnar på oss, det är här bra idéer kommer när vi arbetar med produkterna, säger Magnus Eklund.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen