Stockwik köper Vaxholms Värmeservice
Börsnoterade investeringsbolaget Stockwik fördubblar VVS-omsättningen genom att förvärva Vaxholms Värmeservice. Stockwiks vd berättar om skalfördelarna, förbättringsområdena och varför fler VVS-köp är i sikte.
Vaxholms Värmeservice har cirka fem anställda och verksamhet inom VS, el och teknisk förvaltning. Bolaget omsatte förra året cirka 10 miljoner kronor med ett EBITDA-resultat på 0,4 miljoner kronor.
Läs mer: Investeringsbolaget Stockwik köper KRVVS
Vaxholms Värmeservice kompletterar Stockwiks befintliga VVS-verksamhet i det jämnstora portföljbolaget Kallhälls Rot & VVS-system (KRVVS), bland annat genom elverksamheten, konstaterar Stockwiks vd David Andreasson. Han ser också skalfördelar med de båda bolagen.
– Det finns bättre förutsättningar att nyanställa till bolagen när det finns verksamheter på mer än ett ställe och den är dubbelt så stor jämfört med tidigare, säger han till VVS-Forum.
Samtidigt finns det kostnadsfördelar.
– Om bolagen ska utveckla vissa tjänster för att kunna hantera projekt och kunder är det bättre att vara lite större. Då är det möjligt att slå ut kostnaderna som krävs på en större omsättning.
Läs mer: Torpheimergruppen gör stor inbrytning i Stockholm
Är tanken att de båda VVS-bolagen ska samverka på något sätt?
– Vi jobbar gemensamt när det gäller strategi och vilka verksamhetsdiscipliner de ska ha. Men det är inte meningen att de ska slås ihop till ett kontor. Vår idé är att förvärva företag som fungerar som de är och låta dem vara så, säger David Andreasson.
Störst av Stockwiks övriga portföljbolag är markskötselföretaget Bergfast i Stockholm, som omsätter ungefär 70 miljoner kronor. Inom samma bransch verkar Aktiv Fastighetsförvaltning, AFF, i Nacka som även arbetar med teknisk förvaltning.
Nya portföljbolag är också Geidemarks Byggentreprenad och NF Måleri, i Västerås respektive Stockholm. De nuvarande portföljbolagen finns således i huvudsak i Stockholm samt närliggande Västerås.
– Men vi letar efter välskötta företag i hela Sverige och är inte begränsade till någon särskild bransch. Bolagen ska vara konjunkturstabila och den operativa risken låg. Var och vad det blir för nya förvärv beror mest på vad det dyker upp för möjligheter, säger David Andreasson och tillägger:
– Vi kan tänka oss ytterligare förvärv inom VVS-området eftersom det är en fragmenterad bransch. Det finns mycket att vinna på att införa högre kvalitet på ett genomgripande sätt i de mindre VVS-bolagen. Samtidigt finns det som sagt skalfördelar.
David Andreasson pekar på ärende- och projekthantering som områden med stor förbättringspotential hos de mindre VVS-installatörerna.
– Många av kunderna skulle uppskatta en motpart som har bättre struktur och mer etablerade rutiner inom dessa områden.
Kallhälls Rot & VVS-system köptes för snart två år sedan. Vinstmarginalen har varit betydligt högre i det bolaget än i Vaxholms Värmeservice de senaste åren, 5–13 procent jämfört med nollresultat för nyförvärvet.
Läs mer: Instalco startar nytt verksamhetsområde
Vaxholms Värmeservice grundades år 2000 och ägaren Claes Zetterlund utsågs 2015 till “Årets företagare” i hemkommunen Vaxholm.
Köpeskillingen är preliminärt 1,5 miljoner kronor på skuldfri basis. Dessutom delas resultatet lika mellan säljaren och köparen under räkenskapsåren 2018–2020.
Stockwik investerar långsiktigt och förvärvar företag för att behålla dem. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholms Small Cap-lista.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen