”Fukten sprids långt från duschen”
Utbredningen av fukt i fästmassa för våtrum är ungefär som förväntad. Det visar en studie från Golvbranschen. Fukten fördelar sig inom branschdefinierade våtzon 1.
Studien av fuktfördelning och kapillärsugning i en badrumsväggmodul gjordes genom praktiska tester under fem månader. En tre meter hög och fyra meter bred väggmodul duschades regelbundet i 30 minuter, två gånger per dygn, för att simulera en familjs duschande.
– En tanke med det hela var att kolla hur högt fukten stiger på väggen, vilket kan påverka höjden på tätskiktet. I dag står det inget i branschreglerna om höjd, säger Patrik Nordahl, tekniker hos organisationen Golvbranschen som arbetat med studien.
I testväggen användes plastmatta som tätskikt och sådana enklare typer av fästmassa, kakel och fogmassa som är vanliga i större renoveringsprojekt. Valet av produkter gjordes även för att få så god vatteninträngning som möjligt mellan tätskikt och plattor samt bästa möjliga transport av vatten i fästmassan.
Fuktmätningen i väggens fästmassa gjordes i 32 mätpunkter. Studien kompletterades också med mätningar av relativ fuktighet (RF) i 13 punkter.
– Resultaten bekräftar det vi har sett tidigare – att det blir fuktigt i våtzon 1. Detta är viktig kunskap som bland annat visar hur genomföringar av rör och annat kan göras, säger Fredrik Runius, teknikansvarig hos Säker Vatten.
Den första fukten i testmodulens fästmassa uppmättes efter 24 timmar – i blandarinfästningen och strax ovanför den vattenbelastade ytan. Efter cirka en vecka konstaterades fukt i mätpunkterna på väggen och längs golvet närmast duschytan.
När 2,5 månad gått hade fukten spridit sig längre ut på väggen och längs golvet. I fyra mätpunkter var då den relativa fuktigheten mer än 97 procent.
– Vi vet att vatten vandrar i fästmassan och att den suger åt sig fukten kapillärt. Det kan ta ett halvår innan det har torkat ut. Den här studien kommer att göra det lättare för oss att argumentera mot dem som säger annorlunda, säger Fredrik Runius.
Resultatet av studien överraskar inte leverantörerna. Christer Carlström på Bostiks teknikavdelning menar att deras tätskiktssystem klarar sådan här fuktutbredning med god marginal.
– Att fukten sprider sig kapillärt har vi känt till länge, men lite nytt är att fuktspridningen sker så långt bort från duschplatsen. Trots det finns ingen risk för fuktskada. De flesta sätter in folie i hela badrummet, även i zon 2, säger Christer Carlström.
Exakt hur Golvbranschens studie kommer att användas av branschen, eller om den kan påverka nya branschstandarder, är inte klart i dagsläget. Till att börja med ska rapporten fungera som underlag till diskussioner i Golvbranschens arbetsgrupper.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen