Logga in

Han blev årets VVS-lärare

Publicerad
10 nov 2017, 12:59

Det var en överraskad närking som utsågs till årets VVS-lärare. Motiveringen var bland annat hans brinnande engagemang för utbildning, elever och bransch.

– Det är helt otroligt och överraskande på alla vis, säger Leif Thörne, lärare på VVS- och fastighetsprogrammet vid Tullängsgymnasiet i Örebro.

Utmärkelsen delades ut under VVS-Branschens Yrkesnämnds (VVSYN) konferensresa med båt till Åland. Leif Thörne hade ingen aning om vad som väntade.

– Jag trodde att det var en vanlig konferens, och det var det, men helt plötsligt blev jag uppkallad och fick priset som årets VVS-lärare. Det kan inte vara större, säger han.

Motiveringen till Årets lärare 2017 lyder:

”För ett brinnande engagemang för utbildning, elever och bransch, en aldrig sinande vilja att dela med sig och för en god förmåga att få till bra samarbete med lärare och företag tilldelar vi årets lärarstipendium till Leif Thörne”

Leif Thörne har själv varit elev på Tullängsgymnasiet. Därefter har han jobbat som montör och säljare.

– För 15 år sedan blev jag ”head-huntad” hit som lärare. Den stora grejen är att jag har haft hand om APL-kontakten med företagen.

Läs mer: Han byter IT mot VVS

Under hans tid på skolan har APL-kontakterna förändrats. Från början var Tullängsgymnasiet den enda skolan i Örebro med VVS-inriktning och eleverna inte så många. Nu finns konkurrens från privatskolor, vuxenutbildning och dessutom tar skolan in 24 elever om året.

– Genom åren har jag kontakt med gamla elever som sitter på bra positioner ute på företagen. Jag är också ute och håller kontakt och hälsar på alla elever. En gång i veckan åker jag ut till företagen där de har APL-plats, säger Leif Thörne.

Han framhåller också samarbetet med det 40-tal VS-företag som finns i regionen, men även fastighetsbolagen. Det är däremot lite svårare att få lärlingsplatser till 24 elever om året, i den senaste kullen var i alla fall närmare 20 elever som fick plats.

Läs mer: Nytt ekonomiskt stöd för lärlingar

Till skillnad från andra VVS-skolor har VVS- och fastighetsprogrammet vid Tullängsgymnasiet högt söktryck med nästan två sökande per utbildningsplats. Leif Thörne menar att bidragande orsaker är att skolan varit förstklassig gymnasieskola i sex år och har bra APL-platser. Att skolan dessutom arrangerat VVS-SM två gånger är en fjäder i hatten.

Utbildningen brukar locka en tjej varje år, men i år har det börjat fyra.

– Det är jätteroligt, säger Leif Thörne.

Vad är den största utmaningen i undervisningen?

– Den största utmaningen är att få eleverna att hänga i under alla år i alla kurser. I princip kräver alla företag att de ska vara godkända för att få börja arbeta hos dem. Sen måste de ha gjort alla kurser för få göra branschprovet i Katrineholm efter två år.

Enligt Leif Thörne bidrar också kontakterna med fackförbundet Byggnads och alla företag som besöker skolan till att motivera eleverna.