”En försummad lärling är en för mycket”
Företagen har tagit fram planer för kompetensförsörjning. Men de fina strategierna hjälper inte Steven Villalta, som vill in i branschen, skriver VVS-Forums chefredaktör.
VVS-montör är ett framtidsyrke fick Steven Villalta veta. Branschen kommer att behöva många nya montörer under kommande år. Och nog är det så.
Kompetensförsörjning, det talar företagen och organisationen Installatörsföretagen om som en av de stora framtida utmaningarna. Prioriteringen är vettig, branschen måste vara attraktiv för att locka nya medarbetare.
Man behöver en bred rekryteringsbas, och locka såväl män som kvinnor och infödda svenskar såväl som nyanlända.
Men de fina strategierna hjälper inte Steven Villalta i Huddinge. Nästan varje dag ringer eller mejlar han till olika VVS-företag i Stockholmsregionen för att få en lärlingsplats. Utan resultat.
Ett år efter gymnasieutbildningen försörjer sig Steven Villalta som byggstädare.
Det är förstås slöseri med kompetens.
VVS-lärling städar på byggarbetsplatser
Det hjälper inte att vi lär oss stava till kompetensförsörjningsstrategi, fyller den med innehåll, lockar nya talanger och får fler utbildningsplatser – varje utbildad montör måste också tas om hand och få en lärlingsplats.
Hur många som är i Steven Villaltas situation vet vi inte – men en försummad VVS-lärling är en för mycket.
Detta visar också på problemen med vad som är gemensamma ansvar. Varje företag tycker säkert att man tar emot så många lärlingar som man kan. Men vem ska ta ansvar för helheten? För dem som inte fått plats inom kvoten hos Bravida, Assemblin, Caverion eller hos små och medelstora bolag runt om i landet.
Vem ska se till att Steven Villalta får yrkesbevis och kan bidra med sin kompetens till branschens framtid och utveckling?
De ser lärlingar som en resurs
Det här är min första ledare, som ny chefredaktör för VVS-Forum och Elinstallatören. Men ämnet är bekant sedan min tid med bevakning av byggbranschen, på tidningen Byggindustrin och som chefredaktör på Byggvärlden. Närmast kommer jag från tidningen Ny Teknik där jag följde samma diskussioner: hur ska svensk industri locka de främsta talangerna till ingenjörsyrket och just sin bransch? Det är många som vill åt framtidens arbetskraft.
Jag lär få anledning att återkomma i ämnet. Hör gärna av er med synpunkter, i detta ämne eller om vad vi borde skriva mer om!
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen