Bakfallen ska utredas
UPPDATERAD. 165 av 538 våtrum på Nya Karolinska sjukhuset (NKS) hade bakfall på golvet. Nu söker leverantören av våtrumsmodulerna orsaken. Beställaren Skanska menar att det inte handlar om bakfall.
Badrummen på NKS som rapporterats som felbyggda är färdiga våtrumsmoduler levererade av Kalixföretaget Partgroup.
– Vi känner inte till så mycket ännu. Badrummen har gått igenom besiktningen men nu verkar det vara någonting annat. Vi måste undersöka vad som har hänt, säger Andreas Mårtensson, pressansvarig på Partgroup till VVS-Forum.
Enligt Andreas Mårtensson skulle Partgroup träffa beställaren, Skanska Healthcare, på tisdagen och då bestämma åtgärder.
– Är det en reklamation tar vi hand om det. Vi har levererat över 80 000 moduler så vi känner oss komfortabla med vår produkt, men så klart kan det bli fel ibland, säger Andreas Mårtensson, som menar att något liknande aldrig hänt tidigare.
Bakfall på NKS kostar miljoner
Anders Neander, Projektutveckling MAB, arbetar tillsammans med Säker Vatten och har bland annat erfarenhet som kontrollansvarig på stora projekt hos Skanska. Han känner till våtrumsmodulerna och pekar på vad som kan gå fel. Det kan vara så att modulerna hanterats felaktigt.
– Jag vet de bekymmer som finns med exempelvis intransport och uppallning. De måste verkligen undersöka orsaken till bakfallen, säger han.
Enligt Anders Neander borde kontrollansvarige på NKS ha följt upp bättre.
– Den kontrollplan som ska finnas enligt plan- och bygglagen i alla sådana här projekt innehåller nästan alltid kontroll av fall på våtrumsgolv. Det finns inte ett enda bygga som inte haft något sådant bekymmer och man har verkligen blivit duktig på att kontrollera det.
Ett annat problem är den långa tid som går mellan leverans till byggarbetsplatsen och besiktning.
– Modulerna kommer väldigt tidigt, de måste ofta monteras innan någonting annat finns. Ibland till och med innan bjälklaget finns ovanför. Modulerna är helt förseglade och det är väldigt svårt att göra uppföljning innan det är dags att öppna dem, säger Anders Neander.
Enligt ett pressmeddelande uppger Skanska att det inte handlar om bakfall eller att vattnet skulle rinna åt fel håll. Bolaget menar att vissa av badrummen har en mindre försänkning strax utanför duschen som fördröjer vattenavrinningen. Att badrummen dessutom är utförda med halkfritt golv gör att avrinningen går långsammare.
Skanska utreder vad det här beror på och om, och i så fall, hur det ska åtgärdas med så liten påverkan på vården som möjligt. Eventuell kostnad för åtgärderna kommer inte att belasta landstinget eller skattebetalarna, skriver Skanska i pressmeddelandet.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen