Logga in

Lika lön för lika arbete i EU

Publicerad
24 okt 2017, 08:27

Utstationerade arbetare ska ha rätt till samma lön och ersättningar som inhemska. Det kom EU:s ministerråd fram till sent i går kväll, enligt TT.

Efter hårda förhandlingar i Luxemburg nådde EU:s ministerråd en uppgörelse om ändrade regler för den som jobbar tillfälligt i ett annat land än det egna. Men beslutet var långt i från enhälligt.

Polen, Lettland och Ungern sa nej till överenskommelsen, medan Irland, Storbritannien och Kroatien valde att ställa sig vid sidan av.

Storföretag med flest utländska arbetstagare

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

– Jätteskönt. Jag har lagt ner mycket tid på att argumentera och få ihop den här breda överenskommelsen med olika länder. Och där har vi faktiskt enighet om att det ska vara lika lön som gäller, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till TT.

Överenskommelsen innebär bland annat om att en arbetare ska kunna vara utstationerad i 18 månader – först tolv som sedan kan förlängas med sex månader till – utan att helt behöva omfattas av värdlandets regler.

Samtidigt ska den utstationerade betalas enligt principen ”lika lön för lika arbete på samma plats”.

”Behovet av utländska installatörer ökar snabbt”

Antalet utstationerade arbetstagare uppgick under årets första nio månader till nära 4 200 personer, vilket är 40 procent fler jämfört med samma period i fjol, enligt Sveriges Byggindustrier.

Löner och villkor för utstationerade arbetare har länge varit en stridsfråga i EU. Exempelvis polska och baltiska VVS-montörer och byggnadsarbetare har anklagats för att dumpa löner i Västeuropa.

Så många utländska arbetstagare jobbar i Sverige

Medan andra menar att östeuropeiska arbetare fritt ska kunna arbeta inom EU och tjäna pengar om de forna östländerna någonsin ska komma upp i samma standard som i väst.

Frågan om de nya reglerna går nu vidare till förhandlingar i EU-parlamentet.