Dags för Världstoalettdagen 2016
I morgon, den 19 november, är det Internationella Världstoalettdagen, en officiell FN-dag med syftet att uppmärksamma hur livsavgörande det är med toaletter. WaterAid, som arbetar med sanitetsproblem i tredje världen, vill passa på att påminna om att alla inte har det lika förspänt som vi i Sverige. Här är problemet ett annat – vi ”fulspolar”.
WaterAid har satt ihop en lista med åtta punkter som organisationen menar att alla borde känna till:
1. 2,36 miljarder människor saknar tillgång till toalett.
2. Nästan en miljard människor uträttar sina behov utomhus.
3. När avföring inte hanteras säkert förorenas vattenkällor, närmiljö och mat. Ett gram avföring innehåller nästan en miljon bakterier och 10 miljoner virus.
4. 315 000 barn dör varje år i diarrésjukdomar orsakade av brist på toaletter, smutsigt vatten och dålig hygien.
5. Hälften av all undernäring kan kopplas till diarrésjukdomar orsakade av brist på toaletter och smutsigt vatten.
6. Många flickor och kvinnor attackeras eller trakasseras när de uträttar sina behov utomhus.
7. I låginkomstländer saknar mer än varannan skola tillgång till toalett.
8. I låg- och medelinkomstländer saknar var femte sjukhus tillgång till toalett.
Lagom till Världstoalettdagen släpper WaterAid rapporten ”Overflowing cities – the state of the worlds toilets 2016”, där organisationen föreslår en rad åtgärder för att förbättra situationen i låg- och medelinkomstländer. Läs rapporten här.
I år har snuset hamnat i fokus. Varje dag ”fulspolar” svenskarna 4 miljoner prillor eller påsar. Det motsvarar varje år 1 100 ton snus eller 100 normalstora lastbilsflak.
Här hemma i Sverige har svenska vattenverk genom branschorganisationen Svenskt Vatten valt att berätta om hur vi misshandlar våra toaletter, eller snarare spolvattnet som vi använder. Runt om i landet pågår därför en kampanj där medlemmarna i Svenskt Vatten berättar om hur mycket vi ”fulspolar”, det vill säga spolar ner saker som inte hör hemma i en toalett. I år har snuset hamnat i fokus. Varje dag ”fulspolar” svenskarna 4 miljoner prillor eller påsar. Det motsvarar varje år 1 100 ton snus eller 100 normalstora lastbilsflak.
– Snus är vad vi kan se den vanligaste fulspolningen i Sverige och 1 100 ton skräp från snus är en helt onödig påfrestning på avloppsreningsverken. De är heller inte byggda för att ta hand om farliga ämnen som till exempel kadmium från snus. Kadmium riskerar därför att till slut hamna i naturen, berättar Anna Linusson, vd på Svenskt Vatten, på organisationens webbplats.
Det regionala VA-bolaget NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) har lanserat ett onlinespel dagen till ära, ”Toavettikett”. Det ska lära barn och ungdomar att det bara är kiss, bajs och toapapper som ska spolas ner i toaletten. Till gymnasieleverna i regionen delar NSVA ut gratiskondomer med budskapet att det ska slängas i soppåsen, inte spolas ner i toaletten.
Flera WC-tillverkare uppmärksammar också Världstoalettdagen. Bland dessa är Geberit som undersökt svenskarnas toalettvanor med hjälp av Yougov. Bland annat konstaterar företaget att vi under våra liv tillbringar i genomsnitt sex månader på toastolen. Nästan var tredje person sitter där längre än 20 minuter varje dag. Undersökningen visar också att 12 procent erkänner att de inte alltid lämnar toaletten fräsch efter sig och 17 procent bryr sig inte om det skulle lukta illa efter dem på toaletten. 20 procent slarvar med att använda toaborsten, även när det hade behövts. 14 procent har någon gång tappat mobilen i toaletten. Undersökningen visar också att 9 procent har gärna sex på toaletten.
En annan WC-tillverkare, Villeroy & Boch Gustavsberg, uppmanar svenskarna att stödja WaterAids arbete för att ge fler människor tillgång till toalett. Företaget hjälper också WaterAid att sprida Bajsfilmen, som vill uppmärksamma på att en tredjedel av jordens befolkning inte har tillgång till toalett. Se filmen här.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen