Logga in

Kulturkrock när NCC ordnar utbildning

Publicerad
7 jul 2016, 15:21

ALMEDALEN. NCC har inlett ett samarbete med Kunskapsskolan, som de kallar NCC Nystart. Anledningen är framför allt att de saknar högskoleutbildade ingenjörer. – Vi har haft svårt att nå kvinnor och utlandsfödda genom våra vanliga kanaler, sa Charlotte Thelm, avdelningschef för NCC:s bostadsproduktion i Stockholm och en av initiativtagarna till det här projektet. Men en viss frustration har uppstått längs vägen med Arbetsförmedlingen. 

Christian Rosenhamer, NCC Academy, med tidigare erfarenhet av liknande projekt men i mindre skala, kontaktade Kunskapsskolan, som man sen tidigare driver en gymnasieutbildning tillsammans med.

– Vi har nu fått in 20 personer varav 25 procent kvinnliga deltagare. Vi kommer att starta den 1 september och utbildningen kommer att omfatta 46 veckor. Samtliga utom en har högskoleutbildning och de har dessutom upp till 16 års arbetslivserfarenhet, sa han.

– I utbildningen ingår viss språkutbildning, men det är yrkesinriktad språkundervisning, sen lite samhällsutbildning om hur svensk arbetsmarknad fungerar, juridik och ekonomi. Ytterligare en viktig komponent, som ingår, handlar om normer och regler, om yttrandefrihet, jämställdhet och jämlikhet men även om oskrivna regler om hur man pratar med varandra och om hierarkier, sa Mikaela Valtersson, vice vd på Kunskapsskolan.

Hon tillade också att en central del är handledning, att följa varje individ väldigt nära, med personlig coaching hela vägen, samt praktik, som sker hos NCC hela vintern och våren.

– Det som är unikt för den här utbildningen är att det inom NCC efterfrågas den kompetens som utlandsfödda kan bidra med, sa Christian Rosenhamer.

Samtliga personer är inskrivna hos Arbetsförmedlingen som betalar för varje genomförd kursvecka och deltagare.

– Det har varit en del utmaningar med Arbetsförmedlingen, sa Christian Rosenhamer men det kanske ofrånkomligt blir så när ett stort företag möter en statlig myndighet. Om vi till exempel tycker att en person fungerar från vecka 2 och då vill anställa den personen och ta bort honom från bidrag så finns inte den flexibiliteten. Dessutom går det inte att ha bara en kontaktperson på arbetsförmedlingen utan det handlar om ett femtiotal personer på de tre orter, Stockholm, Göteborg och Uppsala, varifrån de här personerna kommer.

Hans uppfattning bekräftades av Mikaela Valtersson.

– Jag tror att det här kan bli mycket lyckosamt, sa hon. Vi har hittat ett koncept och ett innehåll som fungerar. Men det har varit mycket frustration längs vägen, det finns inte någon struktur för detta hos Arbetsförmedlingen, när idéerna kommer från näringslivet för man är så fast i sitt system. Man slussas runt och ska prata med så många olika personer, en om svenskundervisning, en för den personliga coachingen och så vidare.