Krönika
VVS-montörer vinnare i lönekampen – till vilket pris?
VVS-montörer tjänar 62 400 kronor mer per år än förskollärare. Det visar VVS-Forums granskning baserad på tio års lönestatistik.
– Det handlar om mans- och kvinnolöner. VVS-branschen måste öppna sig för yrkeskunniga från andra länder, annars finns det risk för att svenska företag blir utkonkurrerade, säger Irene Wennemo, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), som inte gett upp ett snabbspår i byggbranschen.
Precis som för VVS-montörer är förskollärare ett bristyrke. Förskollärare har högskoleutbildning, VVS-montörer går i gymnasiets yrkesprogram. Både förskollärare och VVS-montörer är starkt könsuppdelade yrken. Skillnader och likheter som gör att det är intressant att jämföra lönenivåer.
Så här såg löneskillnaderna ut 2015 (genomsnittlig månadslön):
- VVS-montörer – 33 615 kr/mån.
- Förskollärare – 28 400 kr/mån.
Så här ser löneutvecklingen under tio år för bägge yrkena ut.
Create bar charts
Dessutom har vi undersökt medellöner för bägge yrkesgrupperna i storstäder och övriga landet.
Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier (BI), varnar VVS-branschen för den förestående konkurrensen i östra Europa.
– Samhället har inte råd med så höga löner. Grundproblemet är att man höjt lönerna för mycket under alldeles för kort tid. En konsekvens blir att flera företag riskera att gå omkull på grund av ökande konkurrens, menar han.
– Jag skulle vilja se över löneutvecklingen fullt ut. Ingångslönerna är för höga, samtidigt som det ofta saknas en möjlighet till lönekarriär, säger Anita Hagelin, biträdande förhandlingschef hos Installatörsföretagen. En partssammansatt grupp ser nu över lönesystemet, som många anser vara ålderdomligt med komplicerade ackord som det enligt uppgift bara finns en handfull personer i Sverige som behärskar fullt ut.
Johan Lindholm, ordförande i fackförbundet Byggnads, tycker dock inte att lönenivån för VVS-montörer är orimlig, men att förskollärarna är underbetalda.
– Det kan aldrig vara en lösning att ställa LO-grupper mot varandra, frågan är snarare om det är rimligt att vd-lönerna ligger 74 gånger över LO-kollektivet säger han.
Förskollärarna, som har högskoleutbildning, tillhör dock inte LO-kollektivet utan TCO.
– Att ta hand om barn värderas lägre än att ta hand om rören i förskolans väggar, säger Mathias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet, som anser att ett lönelyft på 10 000 kronor i månaden för förskollärare är rimligt.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen