Nytt anställningsstöd för minsta företagen möter kritik
Regeringen vill göra det lättare för egenföretagare att anställa sin första medarbetare genom sänkta arbetsgivaravgifter under ett år. Men bara för enskilda näringsidkare, inte för enmansaktiebolag. Det så kallade Växa-stödet har nu varit ute på remiss. Men frågan är hur det skarpa förslaget kommer att se ut. Flera remissinstanser är mycket tveksamma till förslaget, bland annat tunga statliga myndigheter.
Många rapporter vittnar om att egenföretagaren upplever en hög tröskel för att ta steget att anställa sin första medarbetare. Nu vill regeringen sänka den tröskeln den som anställer genom att under det första året ta bort allmän löneavgift och särskild löneskatt från arbetsgivaravgiften. Bara ålderspensionsavgiften på 10,21 procent av lönesumman behöver betalas.
Förutsättningarna för att få del av stödet är att egenföretagaren anställer någon efter den 31 mars i år, inte har någon tidigare anställd, att anställningen uppgår till minst halvtid och varar i minst tre månader samt att lönen högst får uppgå till 25 000 kronor per månad.
Men regeringen föreslår att reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2017 och fram till och med den 31 december 2021. Det betyder att sänkningen gäller först från 2017 för personer som egenföretagaren anställt under 2016. Därtill omfattas bara enskilda näringsidkare, inte enmansaktiebolag. Regeringen beräknar att förslaget kommer att kosta 410 miljoner kronor 2017.
Förslaget har dock stött på omfattande kritik under remissrundan, bland annat från flera tunga myndigheter, däribland Konjunkturinstitutet, Arbetsförmedlingen och Skatteverket.
Läs mer om förslaget och kritiken i nästa nummer av VVS-Forum (6/2016) som utkommer den 26 maj.
Här kan du teckna en prenumeration eller köpa ett enskilt nummer.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen