Logga in

Ny utmärkelse till Orbitals ”superdusch”

Publicerad
18 maj 2016, 10:26

Orbital Systems duschar som återanvänder vatten och Climeons teknik som omvandlar spillvärme till el är några av de klimatinnovationer som får Världsnaturfondens (WWF) utmärkelse Climate Solver 2016. Utmärkelsen delas ut i dag på det internationella eventet Cleantech Capital Day i Malmö.

Lösningarna har stora möjligheter att växa internationellt, kan minska vattenförbrukning och energianvädning och ge miljontals människor tillgång till ren el, uppger WWF.

Totalt får tolv nordiska bolag utmärkelsen, varav tre bolag är svenska. De svenska vinnarna är:

  • Orbital Systems har skapat en supereffektiv dusch som renar och återvinner vatten samtidigt som man duschar. En konventionell dusch på tio minuter förbrukar upp till 150 liter vatten. I Orbitals dusch räcker det med fem liter.
  • Climeon har utvecklat en maskin som omvandlar lågvärdig spillvärme från bland annat industrier och fartyg till elektricitet. Lösningen ersätter fossila bränslen.
  • Trine investerar i solenergiprojekt i utvecklingsländer. Detta sker genom så kallad crowdinvesting, mikroinvesteringar från många investerare som samtidigt tjänar på avkastningen.

– Norden har potential att bli hållbarhetens Silicon Valley. Vi har talang, kapital och politisk vilja men vi behöver snabba på kommersialiseringen av bolagen för att skapa fler jobb och lösa akuta hållbarhetsutmaningar. Genom Climate Solver driver vi frågan framåt och lyfter fram bolag med stor potential, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden, i ett pressmeddelande.

WWF:s beräkningar för de tolv innovationerna från Finland, Sverige, Danmark och Norge visar att de har potential att minska koldioxidutsläpp med 247 miljoner ton och förse 48 miljoner människor i utvecklingsländer med ren energi. Som jämförelse låg de inhemska utsläppen från samma länder på 249 miljoner ton under 2010.

– De här innovationerna har enorma möjligheter att växa internationellt samtidigt som de skapar nytta i världen. I Sverige har vi världens chans att ta position i detta område men då måste vi satsa på att demonstrera och kommersialisera innovationer i tidigt skede och i stor skala, säger Stefan Henningsson, klimatexpert och globalt ansvarig för Climate Solver på WWF.

Övriga nordiska bolag som blir Climate Solver 2016 är: Solnet Green Energy, Ekorent, Infinited Fiber Company, Desert Control, Viva Labs, Meshcrafts, Fresh Land, Eyecular Technologies och Suntherm.

Läs mer om Climate Solver>>